Iransk atomanlæg ramt af ydmygende angreb

Lørdag var det såkaldt »National Atomteknologi Dag« i Iran. Den blev blandt andet markeret, ved at iranske atomeksperter kunne tage helt nye og mere effektive centrifuger i brug på det underjordiske atomanlæg Natanz. Centrifuger, der beriger uran, og dermed potentielt kan bruges til fremstilling af atomvåben.

Tidligere på ugen havde den iranske regering genoptaget uofficielle samtaler med USA om en mulig genetablering af den atomaftale fra 2015, som USA under Donald Trump forlod. Men som Joe Biden virker meget interesseret i at få på benene igen.

Der var med andre ord gode vibrationer hos de iranske atomeksperter.


Det var her på Natanz-anlægget, at angrebet fandt sted tidligt søndag morgen. (Foto: Wikimedia)

Alt tyder på israelsk »atomterror«

Men tidligt søndag morgen skete der så en strømafbrydelse, som har forvoldt stor skade på de nye centrifuger. Der er efter alt at dømme tale om et cyberangreb, som Irans udenrigsminister, Javad Zarif, betegner som »atomterror«.

Nu går snakken selvfølgelig på, hvem der stod bag angrebet, og hvor stor skade det har medført. Alt peger på Israels efterretningstjeneste Mossad.

Anonyme efterretningskilder har fortalt de israelske medier, at Mossad står bag. Og folk i Netanyahus regering har ifølge de israelske medier »givet hints« om, at den israelske efterretningstjeneste står bag, selvom de altså ikke har bekræftet noget som helst.

Iranerne er da heller ikke i tvivl om, at der står Israel på angrebet. Udenrigsminister Zarif har i hvert fald lovet at »tage hævn over zionisterne«.

Et andet spørgsmål er, hvor stor skade angrebet har forvoldt. Zarif har sagt, at det på den lange bane vil styrke Iran, fordi de nu vil erstatte de ødelagte centrifuger med nogle, som er endnu bedre. Det var nemlig ikke kun de nyindviede centrifuger, der blev ødelagt, men også nogle ældre modeller.

Som sædvanlig er der forskellige versioner med hensyn til skadesomfanget. Ifølge iranerne er der ikke tale om nogen katastrofe. Men en anonym kilde siger til israelske Kan News, at angrebet forårsagede store skader.

Ifølge New York Times var det slet ikke et cyberangreb, men en eksplosion, der ødelagde centrifugerne. De citerer to unavngivne efterretningsfolk. Så det er svært at sige noget med sikkerhed.

Det samlede billede er dog, at Mossad stod bag et angreb på atomanlægget Natanz, og at det i en eller anden grad har sat det iranske atomprogram tilbage. Det forventes, at der vil komme flere detaljer frem i de kommende dage.

 

Endnu et i rækken

Israel har de seneste år haft stor succes med at ydmyge Iran. At man formår at time angrebet, så det sker, dagen efter at iranerne har taget spritnye centrifuger i brug, må siges at være en stor succes. Tidligere har Mossad formået at stjæle tonsvis af dokumenter fra en hemmelig base i nærheden af Teheran. Dokumenter, der påvist, at Iran brød atomaftalen.

Iran har dog også haft held til at ramme Israel. For nylig er to israelskejede skibe blevet udsat for eksplosioner.