Israel åbner op for turister efter mere end halvandet år

Siden den første coronanedlukning i foråret 2020 har turister – med få undtagelser – være afskåret fra at kunne rejse ind i Israel.

Men fra 1. november vil rigtig mange have mulighed for at tage en sviptur til Det Hellige Land for at besøge nogle af de mange spændende attraktioner og steder. Denne del af genåbningen glæder især folk i turistbranchen.

Det er dog langtfra alle, der kan rejse ind. Det er nemlig sådan, at man skal have modtaget mindst to vaccinestik – og det seneste skal man have fået højst 180 dage før indrejsen. Så hvis det er mere end 180 dage siden, man fik sit seneste stik, skal man stikkes igen, hvis man vil have et turistvisum.

Hvis man har haft corona og er blevet rask igen, kan man også rejse ind – også selvom man ikke er vaccineret. Det kræver dog en karantæneperiode på op til 14 dage.

Det er også sådan, at man ikke kan rejse ind, hvis man kommer fra et ”rødt land” – altså et land med meget høje smittetal. Lige nu er der dog ikke nogen lande på den liste.


Siden marts 2020 har Ben Gurion Lufthavn været meget tom. Nu vender turisterne endelig tilbage. (Foto: Ole Andersen)

Mens mange naturligvis er glade for genåbningen, siger professor Gabi Barbash (tidligere topembedsmand i Sundhedsministeriet) til Times of Israel, at han er bekymret: »Vi bør ikke teste den immunitet, vi har bygget op, for hårdt. Jeg kan ikke sige, om det er det rette at gøre, men jeg er bekymret.«

Han er især bekymret over turister fra Rusland. Til at begynde med har israelerne ikke accepteret den russiske vaccine som gyldig til indrejse. Men fra 15. november bliver det sådan, at man godt kan rejse ind med Sputnik-vaccinen i blodet. De fleste ser det som en diplomatisk venlighed mere end et udtryk for, at man nu pludselig stoler mere på vaccinen, end man gjorde tidligere.

Der findes dog også sundhedsfagfolk, der ikke er bekymrede og påpeger, at mange andre lande længe har taget imod turister, uden at det er gået galt.

Smittetallene i Israel er fortsat lave. Søndag var smittetallet på 225, svarende til 0,64 procent af de testede.