Israel afviser påstand om dræbt journalist – USA kræver uvildig undersøgelse

Hvem dræbte den amerikansk-palæstinensiske journalist Shirin Abu-Akleh 11. maj i Jenin på Vestbredden? Det er det store spørgsmål, som endnu ikke er afklaret.

Eller rettere sagt: Det Palæstinensiske Selvstyre påstår at have afklaret det efter at have gennemført deres egen undersøgelse. Og deres svar er, at det var en israelsk soldat, der affyrede det dræbende skud. Deres undersøgelse viser også, at det ligefrem var med vilje, at der blev skudt mod hende. Det fortalte Selvstyrets statsadvokat i slutningen af maj. Han sagde også, at undersøgelsen viste, at soldaten havde frit udsyn, da han skød Abu-Akleh.

Han fremlagde dog ikke nogen beviser for påstandene. Og Israel har da også afvist undersøgelsens konklusioner som værende en direkte løgn.

 

Flere undersøgelser på vej

Israel har opfordret palæstinenserne til at samarbejde om en fælles undersøgelse af den tragiske hændelse, men det har palæstinenserne afvist.

Israels militær er til gengæld i færd med en egen intern undersøgelse. Men her mangler man den kugle, der dræbte Abu-Akleh. Den er i palæstinenserne varetægt, og de vil ikke udlevere den til israelerne.

Nu har USA’s udenrigsminister, Anthony Blinken, så også udtalt sig om sagen. Han siger, at USA »er på udkig efter en uvildig og troværdigundersøgelse. Og når den undersøgelse er færdig, vil vi følge de fakta – uanset hvor de fører hen.« Mange amerikanske politikere har opfordret Bidens regering til at undersøge sagen.

Abu-Akleh dækkede en israelsk anholdelsesoperation i Jenin. De israelske soldater blev mødt af skud fra palæstinensere i byen og skød igen. Det var i forbindelse med denne ildkamp, at den amerikansk-palæstinensiske journalist fra Al Jazeera blev dræbt.