Israel byder franske jøder velkommen

De franske jøder lever i et land med stor antisemitisme, og derfor vælger mange at skjule deres jødiske identitet. Det var en af konklusionerne i den EU-rapport, der kom tidligere på måneden. Statistikken viser, at Frankrig er det europæiske land, hvorfra flest jøder har valgt at flytte til Israel de senere år.

Og nu vil Israel gøre en særlig indsats for, at flere franske jøder i den kommende tid kan flytte, hvis de finder det nødvendigt. Regeringen har nemlig nedsat en gruppe, som skal arbejde udarbejde en plan for at få flere franske jøder til landet. Gruppen ledes af diasporaminister Naftali Bennet og består af repræsentanter fra flere ministerier samt fra bl.a. Jewish Agency for Israel og Verdens Zionistorganisation. De skal sammen gøre det lettere og mere attraktivt for især de franske jøder at flytte til Israel – at ”gøre aliyah”.

 
Blomster foran det jødiske supermarked, der blev ramt af et terrorangreb i januar 2015. (Foto: Wikimedia)

Problemer med integration

Det er især den voksende antisemitisme, som har resulteret i, at mange europæiske jøder overvejer at flytte til Israel. I Frankrig var der i 2015 hele 7.500 jøder, som traf den beslutning. Men siden da er tallet blevet mindre og mindre, og man forventer at det i 2018 vil lande på cirka 2.300.

Det skyldes dog ikke, at antisemitismen er blevet mindre, eller at det er blevet mere trygt at leve som jøde i Frankrig.  Det skyldes nærmere, at Israel ikke på nuværende tidspunkt er gearet til at tage imod så mange. Blandt dem, som er flyttet til Israel, har flere haft svært ved at finde et job. Mange har også haft problemer med at få anerkendt deres uddannelse og professionelle erfaring i Israel. Der er med andre ord en vis usikkerhed forbundet med at flytte. Og det skal den nedsatte gruppe gøre noget ved. For den israelske regering har nemlig et stort ønske om at få flere jødiske statsborgere. Det ligger i Israels selvforståelse at være hjemland og et sikkert sted for de jøder i resten af verden, som forfølges.

Diasporaminister Naftali Bennet står bag initiativet, og han ser frem til at kunne tage imod franske jøder med mere åbne arme, end det er tilfældet i dag: ”Efter i årevis at have betragtet den vidunderlige aliyah fra Frankrig vil vi nu tage imod dem med åbne arme. Immigration til Israel slutter ikke ved ankomsten. Det er bare begyndelsen. Staten bør hjælpe med integration på alle områder: sprog, uddannelse, bolig, beskæftigelse og meget mere. Enhver jøde i Frankrig skal vide, ligesom alle jøder i verden, at staten Israel byder dem velkommen med åbne arme.”

Gruppen vil inden for de næste to måneder komme med en konkret plan til Komiteen for Diaspora og Immigration.

 

Gælder også i Danmark

Den øgede indsats for at tage imod jøder i diasporaen (uden for Israel) kommer på en trist baggrund. Nemlig at mange europæiske jøder føler sig udsat, hvis de fx går med jødiske symboler såsom kalot eller davidsstjerne i det offentlig rum.

Det er også tilfældet for jøder i Danmark, hvor synagogen og Carolineskolen i Hellerup er under stor bevogtning. EU-undersøgelsen, som blev offentliggjort i sidste uge, viste, at mange danske jøder bevidst skjuler deres jødiske identitet. Dokumentarprogrammet ”Jøde”, som er blevet vist på DR2 over tre afsnit de seneste uger, har i høj grad bekræftet dette billede.

Klik her og se de tre afsnit.

Der er dog også i det jødiske samfund delte meninger om, hvor farligt det er at vise sin jødiske identitet. Det vidner en kronik i Kristeligt Dagblad om. Her er overskriften: DR-serien ”Jøde” maler et sort billede. Så slemt er det heller ikke at være jøde i Danmark.

I Frankrig var det især en række antisemitiske angreb, som satte gang i immigrationen. Ikke mindst terrorangrebet mod et koshersupermarked i januar 2015 – få dage efter angrebet mod Charlie Hebdo. Gerningsmanden dræbte fire jøder, hvoraf de tre var børn, og holdt 15 som gidsler.

Her kan du se en video om tiden efter angrebet og om tilværelsen for de franske jøder.