Israel evakuerer 28 byer ved grænsen til Libanon

Mens Israel fortsætter mod kampen mod Hamas i Gaza, er situationen højspændt i nord ved grænsen til Libanon.

Israels hær og Forsvarsministeriet fortalte mandag, at man vil evakuere 28 byer, som ligger mindre en to kilometer fra grænsen. Det skyldes, dels at der allerede nu har været adskillige angreb fra Hizbollah (og også Hamas-celler), som holder til i det sydlige Libanon, dels at man forventer, at Hizbollah involverer sig endnu mere i krigen og optrapper angrebene markant.

Ud over de 28 byer, som altså nu skal rømmes, har mange i området allerede valgt at lade sig evakuere. De evakuerede vil blive tilbudt indlogering på statens regning.

Det er ikke kun Hizbollah, der angriber Israel fra Libanon. Også Hamas har terrorceller i området.

Søndag affyrede Hizbollah 6 panserværnsraketter mod israelske byer og militærpositioner, mens Hamas affyrede 9 raketter fra området.

 

Hizbollah er i en anden liga end Hamas

Indtil videre har 5 israelske soldater mistet livet som følge af angreb fra det sydlige Libanon. Det samme har 4 Hizbollah-terrorister og 5 palæstinensiske terrorister. Også en civil israeler har mistet livet, mens to civile libanesere og en journalist har mistet livet som følge af Israels modangreb.

Lige nu er situationen den, at det internationale samfunds øjne er rettet mod Gaza. Det er israelernes øjne selvfølgelig også. Men de er i høj grad også rettet mod Libanon. For hvis først Hizbollah for alvor går ind i krigen, så er truslen mod Israel en helt, helt anden end nu. Hizbollahs hær kan ikke sammenlignes med Hamas’. Den er meget større og stærkere. Hizbollahs våbenlager er langt større end Hamas’ – og deres våben er langt mere avancerede.

Det er også grunden til, at de mange vestlige lande – med USA i spidsen – har sagt klart og tydeligt, at dem, der overvejer at gå ind i krigen (ikke mindst Hizbollah og Iran), skal lade være.

Hizbollah er Irans forlængede arm, og deres ageren bliver dikteret af det iranske styre. Mange analytikere mener, at Iran også har haft en finger med i spillet i Hamas’ angreb mod Israel 7. oktober.

Premierminister Benjamin Netanyahu har sagt, at Israels modangreb mod Hamas ”først lige er begyndt”. Frygten og bekymringen i Israel er, at Hamas’ forfærdelige angreb 7. oktober også kun var begyndelsen.