Israel forsvarer sig mod fjender fra nord – herunder Hamas

Israel har længe sagt, at »palæstinensiske grupper« har stået bag raketangreb fra Libanon. Og mandag sagde forsvarsminister Benny Gantz så klart og tydeligt, at der er tale om terrorgruppen Hamas, som ellers holder til i Gaza, der grænser op til den sydlige del af landet.

Gantz sagde samtidig, at Israel i det hele taget gør en stor indsats for at forberede sig på truslen langs landets nordlige grænse – både grænsen til Libanon og grænsen til Syrien. Ud over Hamas er det også Hizbollah, som udgør en trussel i Libanon. Og i Syrien er det iranske militser, der forsøger at etablere sig og transportere våben til Hizbollah.


Israelske soldater kigger ind over Syrien. Truslen langs landets nordlige grænse er den langt mest alvorlige. (Foto: Ole Andersen)

Omfattende forberedelser

De seneste måneder har hæren været i gang med en storstilet øvelse kaldet »Chariots of Fire«, som skal sikre den nordlige grænse. Man har etableret en hel del nye sikkerhedsrum i området og bedt borgere om at deltage i øvelsen ved at gemme sig i rummene, når sirenen har lydt – også selvom de godt har vidst, at der var tale om en øvelse.

Derudover blev der fredag den 13. maj gennemført et stort angreb mod et bygningskompleks i den del af Syrien, der ligger lige nord for Libanon. Det formodes kraftigt, at Israel stod bag luftangrebet, som kostede seks syriske soldater livet. Satellitbilleder har vist, at bygningskomplekset blev fuldstændig ødelagt. Man mener, at stedet var base for iranske soldater og pro-iranske militser, og at det førte ned til en større base og et netværk af tunneller, som ligger under jorden. Det er da heller ikke første gang, der er blevet gennemført angreb mod stedet. Det blev også ramt i 2018 og er siden da blevet genopbygget. Angrebet dengang blev angiveligt også gennemført af Israel, som kun sjældent kommenterer angrebene.