Israel fortsætter ufortrødent kampen mod Iran

En række angreb mellem Israel og Iran/Syrien har fundet sted siden søndag morgen.

Det var den første store test for IDF’s nye chef, Aviv Kochavi. Angrebene fandt sted i denne rækkefølge:

 

Søndag morgen:
Israel gennemførte en række angreb mod iranske baser i nærheden af Syriens hovedstad, Damaskus. Det er ikke bekræftet af israelerne, at det var dem, der stod bag. Selvom det ikke er bekræftet, er der dog ingen reel tvivl om, at Israel stod bag. Normalvis angriber Israel ikke i Syrien i dagtimerne.

Søndag eftermiddag:
Iranske styrker afsender et iransk missil fra området omkring Damaskus. Det fløj flere kilometer i luften, før det israelske forsvarssystem Iron Dome skød det ned. Missilet havde retning mod Hermonbjerget i Golan, hvor rigtig mange udnyttede søndag til at stå på ski. Ifølge IDF’s talsmand var dette ikke et spontant angreb, men det havde været planlagt i lang tid. Det viser israelske efterretningsrapporter.

Søndag aften og natten til mandag:
Israel gennemfører tre angreb. Først mod iranske våbenlagre og træningsfaciliteter nær Damaskus, blandt andet et af iranernes største våbenlagre i Syrien. Under de første angreb svarer det syriske militær igen ved at affyre missiler fra jorden mod de israelske kampfly. Israel reagerer ved også at angribe disse syriske affyringsramper. Israelerne havde ellers advaret syrerne og sagt, at de ikke skulle blande sig i deres angreb på iranerne.

Fire syriske soldater blev dræbt. Derudover blev syv andre personer dræbt, sandsynligvis iranske soldater. Det meddeler Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Ifølge IDF var »det iranske angreb endnu et tydeligt bevis på Irans forsøg på at få fodfæste i Syrien og på den fare, det udsætter staten Israel for«. Og aktionerne, som skulle skræmme iranerne væk fra grænsen til Israel, lykkedes efter hensigten. Ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder »formåede de israelske missiler at ødelægge våbendepoter og militære poster tilhørende iranerne og Hizbollah i området ved Damaskus Internationale Lufthavn og området ved Al-Kiswah og Jamraya«.

 
IDF' angivelse af, hvor man angreb hhv. iranske og syriske mål.

Burde have været iranfrit område

Det er vigtigt at pointere, at det missil, der blev affyret mod Hermon, ikke blev sendt af sted af shiamilitser, der er allierede med Iran, fx Hizbollah. Nej, det blev sendt afsted af iranske soldater fra den iranske Al Quds-hær. Og det var et missil fremstillet i Iran. Alt dette bekræfter Israels (og Vestens) frygt for, at Iran udnytter borgerkrigen i Syrien til at øge sin tilstedeværelse og indflydelse i regionen.

Israel er i tæt kontakt med Rusland, som er allieret med Assad, om deres aktioner i Syrien. Og angiveligt skulle russerne have lovet Israel, at de ikke ville tillade iransk tilstedeværelse i området, hvorfra missilet blev affyret. I så fald må Israels tillid til Rusland været svækket efter weekendens hændelser.

Sidste år udstyrede russerne Syrien med avancerede S-300-missiler – med den hensigt at afskrække Israel fra at gennemføre aktioner i landet. Weekendens hændelser viser, at Israel ikke ryster på hånden, men med stålsat vilje fortsætter kampen mod den iranske trussel. Også selvom man ser ud til at være relativt alene i den kamp. Som nævnt er der ikke meget hjælp at hente fra Rusland. Og også USA vil i den kommende tid trække sine soldater hjem.

 

Forskel på skiresort og våbenlager

Når man ser på rækkefølgen og omfanget af angrebene, kan man måske umiddelbart tænke, at parterne er lige gode om det. Men der er flere store forskelle – og flere gode grunde til, at Israel angriber.

For det første er der den store forskel, at Israel angriber militære mål i form af våbenlagre, træningsfaciliteter og baser. Iran angriber skiløbere på Hermon.

For det andet kan man med rette betegne selve Irans tilstedeværelse nær den israelske grænse som en aggressiv handling. Styret i Iran har som erklæret mål at udslette Israel – og har flere gange bevist, at de mener det alvorligt, når Hizbollah i Libanon med iransk støtte og iranske våben angriber Israel. Senest i december opdagede IDF seks angrebstunneler fra Libanon og ind i Israel.

Søndagens angreb har fået myndighederne til at lukke skiresortet på Hermon, men ellers har beboerne i området ikke fået særlige instrukser. IDF er på vagt og er ekstra opmærksom på, at situationen kan udvikle sig.

Via dette link kan man se en video, der er optaget af en skiløber. Den viser i første omgang det smukke landskab, men viser efter nogle sekunder Iron Dome-missilet.