Israel forventer hævnaktion efter anholdelse af terrorist

De seneste dage har det israelske militær anholdt omkring 50 palæstinensere på Vestbredden – alle mistænkt for terroraktivitet.

Sent mandag anholdt soldater så et højtstående medlem af terrorgruppen Islamisk Jihad. Operationen fandt sted i Jenin, som ligger i den nordlige del af Vestbredden, og den anholdte var den 61-årige Bassem Saadi, som menes at være leder af gruppens afdeling i området. Ifølge efterretningstjenesten Shin Bet har han stået i spidsen for en nyoprettet gruppe med base i Jenin, som havde planer om at »genetablere terrorgruppens aktiviteter«. Han har tidligere siddet i israelsk fængsel ad syv omgange – og tilbragt i alt 15 år bag tremmer.

Også Saadis svigersøn blev anholdt under operationen, hvor de israelske soldater blev mødt af skud. De skød tilbage, og det kostede livet for en 17-årig palæstinenser. Også andre blev ramt af skud. De israelske soldater slap uskadt fra operationen.

 I et videoklip kan man se, hvordan Saadi kæmper imod, mens israelske soldater slæber ham med sig.

Forventer reaktion fra Islamisk Jihad

De mange anholdelser de seneste dage – og ikke mindst mandagens operation i Jenin – har fået sikkerhedsstyrkerne i Israel til at tage sine forholdsregler og lukke flere hovedveje omkring Gaza. Man vurderer nemlig, at der er stor risiko for en form for hævnaktion. Islamisk Jihad har selv udtalt, at de »er klar«. Gruppen holder til i Gaza, men har altså også celler på Vestbredden.

Jenin, hvor Saadi holdt til, er en af de byer på Vestbredden, hvor terrorgrupperne rekrutterer mange medlemmer. Nogle af de personer, der udførte terrorangreb mod Israel i foråret, kommer fra byen eller flygtningelejren ved byen. I alt 19 personer blev dræbt i den terrorbølge, der ramte Israel i marts, april og maj.

At hæren nu vælger at lukke flere hovedveje, er naturligvis et tydeligt signal om, at man forventer en kraftig rekation. Man har også lukket grænseovergangen ved Erez. Det er her, palæstinensere hver dag krydser grænsen for at tage til Vestbredden og arbejde.