Israel godkender 2.500 nye boliger på Vestbredden

»Vi bygger – og vi vil fortsætte med at bygge.« Sådan lød budskabet fra Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, som tirsdag kunne meddele, at regeringen har godkendt byggeriet af cirka 2.500 nye boliger på Vestbredden.

Langt de fleste af disse nye boliger vil blive bygget i de store bosættelser, som ifølge regeringen vil forblive israelsk i en eventuel fredsaftale. Det er blandt andet bosættelserne Ariel, som har cirka 19.000 indbyggere, og Giv’at Ze’ev med omkring 16.000 indbyggere. De vil blive udvidet med henholdsvis 899 og 652 boliger. Ma’ale Adumim, der ligesom Giv’at Ze’ev ligger lige uden for Jerusalem, vil blive udvidet med 104 boliger. Der vil dog også blive bygget i de mindre bosættelser.

Forsvarsminister Avigdor Lieberman kunne også fortælle, at man vil bygge en stor palæstinensisk industripark nær Hebron.

  
Her planlægger regeringen at bygge 2500 nye huse.

Trodser FN's Resolution 2334

I søndags kom det frem, at en kommunal komite i Jerusalemn har godkendt 566 boligenheder i Østjerusalem. Det er ikke tilfældigt, at godkendelserne kommer lige nu. Donald Trump er nemlig ikke modstander af bosættelserne på samme måde som sin forgænger, Barack Obama. Var godkendelserne kommet for blot et par uger siden, kunne det have medført en bindende FN-resolution mod Israel. Nu føler Netanyahu og Lieberman sig mere trygge ved at gennemføre deres bosættelsespolitik, selvom den strider mod FN’s Resolution 2334, som blev vedtaget i december, fordi USA ikke nedlagde veto.

Resolution 2334 kræver et stop for bosættelsesudvidelser. Ikke blot inde på Vestbredden, men også i Østjerusalem. Netanyahu har kaldt resolutionen »skammelig«, fordi den påstår, at Østjerusalem er palæstinensisk område, og at den israelske tilstedeværelse her – eksempelvis i det jødiske kvarter af Den Gamle By og ved Grædemuren – ikke er lovlig.

Det er især partiet Det Jødiske Hjem og dets leder, Naftali Bennet, samt forsvarsminister Avigdor Liebermam, som ønsker at udvide bosættelserne. I Netanyahus parti, Likud, er der lidt mere delte meninger, men Netanyahu er afhængig er regeringspartiernes støtte.

Den nuværende regering bliver af mange opfattet som den mest højreorienterede, Israel nogensinde har haft.