Israel godkender status for 4000 palæstinensere

På Vestbredden bor tusindvis af palæstinensere, som ikke har fået Israels officielle tilladelse til at bo der. Nogle er for eksempel registreret som bosiddende I Gaza – men flyttede derfra, før Hamas overtog kontrollen i 2007. Andre er blevet gift med en palæstinenser og er flyttet til, men har ikke fået den officielle status som borger på Vestbredden. Disse personer har blandt andet ikke noget ID-kort, der viser, at de har ret til at bo på Vestbredden. Og i mange år er der kun i meget få tilfælde blevet givet ID-kort til folk, der har søgt om det.

Men i denne uge valgte Israels regering med forsvarsminister Benny Gantz i spidsen at tildele officiel status og dermed også et ID-kort til 4000 palæstinensere. Det betyder blandt andet, at de personer nu kan søge om arbejdstilladelse i Israel, og at de ikke risikerer at blive smidt ud af området.

Times of Israel har talt med en palæstinenser, som længe uden held har søgt om at blive registreret som borger på Vestbredden. Han oplevede på et tidspunkt at blive anholdt ved et checkpoint og sendt til Gaza (hvor han var registreret som borger), hvorfra det tog ham flere måneder at få lov at rejse tilbage til Vestbredden, hvor han har boet, siden han var seks år.


Manara Square i byen Ramallah, Vestbredden, hvor Det Palæstinensiske Selvstyre har hovedkvarter. (Foto: Ole Andersen)

Gantz vil styrke forholdet til Selvstyret

At Israel efter så mange år vælger at tildele status til – i første omgang – 4000 personer, er et udtryk for Israels ønske om at forbedre forholdet til Det Palæstinensiske Selvstyre. Israel ønsker at styrke Selvstyret, som er truet af terrorgruppen Hamas i den interne palæstinensiske magtkamp.

I sommer skete der noget meget opsigtsvækkende. Her mødtes forsvarsminister Benny Gantz nemlig med Selvstyrets præsident, Mahmoud Abbas. Det er første gang i mere end 10 år, at en israelsk topminister mødes med Abbas.

Selvom mange i Israel grundlæggende er kritiske over for Selvstyret – eksempelvis at de betaler penge til terrorister og på mange måder hylder terror – så er Israel grundlæggende interesseret i et godt forhold til dem. Det skaber stabilitet og giver øget kontrol, når de palæstinensiske og israelske myndigheder har et godt samarbejde om sikkerheden. Og ikke mindst mindsker det risikoen for, at Hamas en dag bliver den primære palæstinensiske magtfaktor på Vestbredden.