Israel gør klar til masseimmigration: Men ikke-jødiske familiemedlemmer risikerer afvisning

I løbet af 2022 har omkring 24.000 jøder fra Rusland taget beslutningen om at immigrere til Israel, og det forventes, at yderligere 40.000 vil følge trop inden for det næste halve år. Israel oplever lige nu den største indvandring af russiske jøder siden Sovjetunionens fald i 1991.

Det skyldes naturligvis krigen i Ukraine og det forhold, at Putin for nylig begyndte at indkalde soldater til hæren. Det har fået mange russiske mænd til at flygte fra landet. Og for dem, som er jøder, er Israel den oplagte destination, fordi de her kan få statsborgerskab – og i det hele taget bliver modtaget med åbne arme.

 

Afsætter stort millionbeløb

Den israelske regering vedtog søndag at afsætte 90 millioner shekel (cirka 190 millioner kr.) til modtagelsen af de russiske immigranter. Pengene skal bruges til blandt andet boliger, uddannelse, sundhed og hjælp til at finde arbejde for de mange tilrejsende.

Integrationsminister Pnina Tamano-Shata sagde i den forbindelse, at »staten Israel er en sikker havn for enhver jøde i verden, og deres immigration er glædelig, uanset hvad årsagen er.«

Finansminister Liebermann, som også har været central i beslutningen, sagde, at »immigration er et vigtigt strategisk aktiv for Israel og er den største vækstmaskine siden statens oprettelse«.

 

Afviste israelers russiske kone og barn

Det er dog ikke alle russiske israelere/jøder, der har haft en god oplevelse ved ankomsten til Ben Gurion Lufthavn i Tel Aviv. 46-årige David Eventov er jøde og også israeler, men har boet i Rusland i mange år med sin kone og deres søn, som angiveligt ikke er jøder.

For nylig forlod de Rusland, tog til Finland, videre til Tyrkiet og fløj derfra til Israel, hvor de ankom søndag.

David Eventov har fortalt israelske medier, at han her blev skilt fra konen og sønnen, som blev sat på et fly tilbage til Tyrkiet. I Ben Gurion forsøgte han at købe en billet til Tyrkiet, men hans russiske kreditkort blev afvist på grund af sanktioner mod russiske banker. Han fortæller, at det til sidst lykkede ham at købe en billet og blive genforenet med sin familie i Tyrkiet.

»Ingen ville tale med os. De adskilte os, satte dem på et fly, og det var det. Jeg kunne ikke forklare dem situationen. De så ikke min kone som et menneske,« sagde David Eventov.

En del ikke-jødiske russere har ellers fået turistvisum den seneste tid. Men det kunne konen og sønnen ikke få. I paskontrollen havde de sagt, at de var kommet for at blive mere permanent – og at de havde sendt ansøgningen afsted, for at hele familien kunne få lov at bo der. Det fik vagterne til at nægte dem indrejse.

Historien melder ikke noget om, hvad familiens planer nu er.