Israel har sendt hjelme og veste til Ukraine

I april lovede forsvarsminister Benny Gantz, at Israel ville sende militært forsvarsudstyr til Ukraine. Og i denne uge er det løfte så blevet opfyldt. Ukrainske nødhjælpsorganisationer har nemlig modtaget 500 sikkerhedsveste og 2000 hjelme.

Benny Gantz har sagt, at donationen er »en del af Israels indsats for at yde humanitær støtte, hvilket desuden indbefatter et felthospital, modtagelsen af flygtninge og donation af mad, medicin og andet«.

Israel har ellers været kritiseret for at være for neutral i krigen mellem Ukraine og Rusland. Premierminister Bennett har ikke direkte fordømt Rusland og Putin, men har i stedet overladt denne del til udenrigsminister Yair Lapid. Israel har også nægtet at sende tungere militær hjælp til den ukrainske hær – for eksempel har der været snak om, at Ukraine godt kunne bruge Israels effektive missilskjold.

Men ifølge Benny Gantz kan Israel stå helt inde for sin håndtering: »Israels politik er rigtig, hvad angår både strategi og værdier. Vi har ret til at hjælpe Ukraine humanitært og med ikke-offensivt udstyr på en måde, som er i overensstemmelse med vores overordnede operationelle overvejelser, som også er vigtige for den regionale stabilitet.«

De operationelle overvejelser, Gantz henviser til, handler om situationen i Syrien, hvor Rusland kontrollerer store dele af luftrummet. Et luftrum, som Israel meget gerne fortsat vil kunne bruge til at angribe pro-iranske militser og iranske baser, som er på syrisk jord.

 

Behandlede mere end 6000 patienter

En af måderne, Israel har hjulpet på, er som nævnt ved at have etableret et felthospital i det krigshærgede land. Hospitalet var der i seks uger, hvor man behandlede mere end 6000 patienter. Hospitalet havde navnet »The Shining Star«. Det var i drift fra 22. marts og indtil 29. april.

Israel tager fortsat imod mange flygtninge fra Ukraine – heriblandt en stor andel af jøder. Israel har også taget imod især jødiske flygtninge fra både Rusland og Hviderusland.