Israel: Hizbollah skjuler sig bag »miljøorganisation« tæt på grænsen

En af Israels allerstørste fjender er terrorgruppen Hizbollah, som holder til i Libanon og er finansieret af Iran. Hizbollah og Israel har udkæmpet flere krige, fordi terrorgruppen har angrebet det nordlige Israel med missiler.

Den seneste krig fandt sted i sommeren 2006. Og i år er uroen og spændingen langs den nordlige grænse begyndt at vokse igen. Hizbollah har brugt de mellemliggende 12 år på at opruste. Det israelske militær, IDF, vurderer, at gruppen har mellem 100.000 og 150.000 mortergranater, raketter og missiler, som for en stor dels vedkommende er blevet leveret og betalt af Iran. Man frygter også, at skytset er langt mere avanceret og kan ramme mere præcist, end det var tilfældet i 2006.

 

Overtræder resolution

I går, mandag, offentliggjorde IDF så billeder, der dokumenterer, at de har god grund til at bekymre sig om et angreb fra Hizbollah. Billederne viser personer langs den israelsk-libanesiske grænse, der med avancerede militærkikkerter spejder ind i Israel og byen Misgav Am.

IDF anklager Hizbollah for at bruge en miljøorganisation ved navn »Grøn Uden Grænser« som et dække, sådan at de kan overvåge Israel – og forberede angreb. NGO’en har som formål at plante træer langs grænsen – men ifølge en talsmand for IDF er de »overhovedet ikke interesseret i træer«. Billederne af personer med kikkerter er angiveligt taget på en base, som tilhører netop Grøn Uden Grænser. Og som de viser, er personerne på basen langt mere optaget af at overvåge Israel end af at plante træer. Hvis IDF har ret i den påstand, så er det sandsynligvis en overtrædelse af FN’s Resolution 1701, som blev vedtaget ved krigens afslutning i 2006. Den siger, at der i det sydlige Libanon (syd for Litani-floden) ikke må opholde sig andre væbnede styrker en Libanons officielle hær eller FN’s egne styrker, UNIFIL (FN’s Midlertidige Styrke i Libanon). Godt nok er kikkerter ikke våben, men det er dog militært udstyr. Og derfor er der tale om militær aktivitet.

Ligesom Israel altså bliver overvåget, bliver personerne med kikkerter altså også nøje overvåget af det israelske militær IDF har dog ikke tænkt sig at gribe ind over for den angivelige militære aktivitet på den libanesiske side af grænsen. Det vil nemlig være en overtrædelse af resolutionen. I stedet har man bedt UNIFIL, som altså er FN’s styrker i området, om at inspicere den base, som ifølge Israel ikke bruges af en miljøorganisation, men af terrorister.

Sidste år kom Israel med en lignende opfordring, da man angiveligt opdagede hele 5 baser langs grænsen, som officielt tilhørte miljøgruppen, men som blev brugt militært. Dengang sagde UNIFIL dog, at man ikke havde mistanke om nogen form for overtrædelse eller bedrag. Det samme budskab lyder denne gang. »Vi har ikke observeret bevæbnede personer på stederne eller set nogen grund til at tro, at resolutionen er blevet overtrådt,« lød det mandag fra UNIFIL.

Men Grøn Uden Grænser har angiveligt standset personer fra UNIFIL i det sydlige Libanon – det hævdes i en video, som IDF har lagt på Facebook. Her ser man også højtstående personer fra Hizbollah vande træer, som er plantet af Grøn Uden Grænser. Og der henvises til en artikel, hvor en repræsentant for miljøorganisationen er citeret for at indrømme bedraget.

Israel har længe kritiseret FN for ikke at skride ind over for Hizbollah og deres våbenoprustning. Man stoler ikke på, at UNIFIL opfylder sin rolle, som blandt andet er at sørge for, at Hizbollah ikke har militær indflydelse i det sydlige Libanon.


Hizbollah-flag

Den største fjende

Mens Hamas måske er den mest kendte af Israels lokale fjender, så er der ingen tvivl om, at Hizbollah i Israel anses for at være den største. Det skyldes især den økonomiske styrke, som den iranske støtte til gruppen udgør. Og det store raketlager – sammenholdt med FN’s manglende ansvar for, at resolutionen fra 2006 bliver overholdt – tages meget alvorligt.

Terrorgruppens leder hedder Hassan Nasrallah. Han har kaldt Israel for »en cancerknude«.