Israel klar til at kræve alle indrejsende i karantæne

Israel har allerede en lang liste med karantænelande. Det betyder, at hvis man rejser ind i landet fra et land på listen, skal man i 14 dages hjemmekarantæne. Det sker i et forsøg på at forhindre coronavirussen i for alvor at sprede sig.

Og mandag morgen kunne sundhedsminister Yaakov Litzman så meddele, at det er meget sandsynligt, at listen inden længe kommer til at omfatte alle lande i verden.

Det er selvfølgelig et meget drastisk skridt – også mere drastisk end de fleste andre steder. Der har været spekuleret i, om beslutning skyldes, at man ikke vil indføre hårdere restriktioner over for USA end over for andre lande. Virussen ser nemlig ud til for alvor at sprede sig i USA. Litzman afviste dog, at dette skulle have nogen sammenhæng.

Der er lige nu 39 smittede i Israel. Til sammenligning er der 59 i Danmark, hvor man altså ikke er i nærheden af at kræve alle indrejsende i karantæne.

 

Store konsekvenser for turismen

Ikke overraskende frygter man konsekvenserne i turismebranchen, som kommer til næsten at ligge stille, eftersom de færreste har lyst til at rejse til Israel for derefter at sidde i karantæne.

”Hvis regeringen ikke med det samme hjælper branchen, vil det betyde, at halvdelen mister jobbet,« advarer præsidenten for Israel Hotel Association. Han forventer, at den økonomiske konsekvens vil være omkring seks milliarder shekel om året. Det svarer til næsten 12 milliarder kroner – eller 1 milliard kroner om måneden.

Flere savner tydelig kommunikation fra myndighederne. Det lader til, at mange er i tvivl om, hvad der vil ske, hvis de rejser til Israel – om de overhovedet kan komme ind i landet, og om de i så fald skal i karantæne. Det får mange til at fravælge en rejse – selvom de måske godt kunne komme ind i landet og rejse rundt.

Også flybranchen er hårdt presset. Israels flyselskab El Al har allerede måttet fyre mange medarbejdere. Premierminister Netanyahu har lovet at hjælpe selskabet.