Israel presser USA: Stands forhandlingerne med Iran

Israels premierminister, Naftali Bennett, talte torsdag i telefon med USA’s udenrigsminister, Anthony Blinken. Her opfordrede han kraftigt USA til at afbryde forhandlingerne med Iran om en ny atomaftale. Forhandlinger, som begyndte i mandags.

Israel forsøger at overbevise USA og de andre lande, der forhandler (Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Kina og Rusland) om, at Iran ikke har nogen reel intention om at standse deres atomprogram. De ønsker blot at få fjernet de økonomiske sanktioner, som lige nu hæmmer den iranske økonomi.

 

Ny tilgang

I en analyse siger Lazar Berman fra The Times of Israel, at Israels nye regering har samme holdning til atomaftalen, som Netanyahu og den tidligere regering havde, nemlig at man er dybt imod den. Men Bennett og udenrigsminister Lapid har en anden tilgang, som er mindre konfrontatorisk over for de lande, som skal forhandle med Iran. Og indtil videre bærer det frugt, lader det til.

Israels forhold til både Storbritannien og Frankrig er i hvert fald godt, og de to lande lytter meget til Israels advarsler og de efterretninger, som underbygger advarslerne. Israel håber – som det også fremgår tydeligt at samtalen mellem Bennett og Blinken – at der ikke kommer en aftale. For hvis der gør, vil USA og de andre sige, at de har sørget for at standse iranernes forsøg på at få atomvåben. Men det vil – ifølge Israel – slet ikke være tilfældet. Tværtimod vil Iran, hvis der indgås en ny aftale, få en masse penge, som de vil bruge til før eller siden at få atombomben.

 

Kun en militær trussel vil virke

Det eneste, som ifølge Israel kan få iranerne til at lægge atom-planerne på hylden, er en militær trussel. Lige nu lader den kun til at komme fra Israel selv, som på det sidste har sagt tydeligt, at man er klar til at angribe de iranske atomanlæg, hvis det er den eneste måde at standse iranerne på.

Israels håb er selvfølgelig, at det ikke kommer dertil. Hvis det skal undgås, ja, så kræver det sandsynligvis, at også USA og for eksempel Storbritannien og Frankrig gør det klart, at man er villig til at gribe ind militært – angribe iranske atomanlæg – hvis ikke iranerne standser med at arbejde på højtryk i atomanlæggene.

Fornemmelsen er, at det bliver svært at indgå en fornyet atomaftale. Det er godt nyt for Israel. For så er USA og de andre lande nødt til at håndtere Iran på en anden måde – som forhåbentligt er mere på linje med Israels tilgang problemet.