Israel ser tilbage på begivenhedsrigt år 5777

I Israel fejrer man lige nu det jødiske nytår, rosh hashana. Det betyder, at de fleste israelere holder fri og tilbringer tid sammen med familie og venner. Mange vælger at besøge en af landets mange nationalparker for at komme lidt væk fra byerne.

Rigtig mange ultraortodokse jøder er rejst til Ukraine, nærmere betegnet byen Uman. Her befinder titusindvis af jøder, som tilhører den hasidiske Bratslav-retning, sig for at besøge rabbiner Nachmans grav. Hvert år foretager mange denne pilgrimsrejse. Tidligt torsdag blev nytårsfejringen dog overskygget af en voldsom granateksplosion, som sårede to jøder, blandt andet en 13-årig dreng. Det israelske politi har sendt repræsentanter til den ukrainske by for at hjælpe det lokale politi med at skabe tryghed i forbindelse med det store jødiske indtog. De mener, at granaten kan være kastet af personer, som var trætte af den støj, som de mange tilrejsende forårsager.

 

Ser tilbage på begivenhedsrigt år

Hjemme i Israel ser man tilbage på et år – år 5777 – hvor der er sket meget. Det amerikanske medie JTA har oplistet ti store jødiske begivenheder – naturligvis med et særligt fokus på de amerikansk-jødiske historier. Her er nogle udvalgte:

 

1: Den amerikansk-jødiske sanger Bob Dylan fik Nobelprisen i litteratur. Prisen gives normalt ikke til sangere. Dylan var to uger om at acceptere prisen.

2: USA undlod at nedlægge veto, da FN’s Sikkerhedsråd i december vedtog en resolution, der fordømte de israelske bosættelser som ”en grov overtrædelse af folkeretten”. Den amerikanske beslutning blev opfattet som Obamas afskedshilsen til Netanyahu. USA har ellers traditionelt nedlagt veto mod resolutioner, der fordømmer Israel.

3: Trump erstattede Obama som USA’s præsident. Han ansatte blandt andet sin jødiske svigersøn, Jared Kushner, som særlig rådgiver med ansvar for mægling i konflikten mellem Israel og palæstinenserne.

4: Fra januar til marts blev adskillige jødiske institutioner i USA udsat for i alt mere end 100 bombetrusler. Også flere jødiske gravpladser blev vandaliseret. Det skete umiddelbart efter Trumps indsættelse, og nogle mente, at den ekstremistiske højrefløj så Trumps indsættelse som en legitimering af chikane mod jøder. Det viste sig dog at være en enkelt person, en amerikansk-jødisk teenager, som stod bag de fleste trusler.

5: På grund af de mange hændelser i USA blev Trump spurgt, hvad han mente om antisemitisme i USA. I stedet for at svare rasede han mod journalisterne, som han mente kaldte ham for antisemit. Trump påstod, at han var »den mindst antisemitiske person, [journalisten] nogensinde havde set«.

 

Skulle man tilføje nogle begivenheder, der ikke har den amerikanske vinkel, kunne man nævne disse, som særligt vil blive husket:

6: I juli blev to grænsebetjente dræbt af palæstinensiske terrorister ved indgangen til Tempelpladsen. Efterfølgende valgte de israelske sikkerhedsmyndigheder at opstille metaldetektorer og overvågningskameraer ved muslimernes indgang til pladsen. Det resulterede i store protester og en muslimsk boykot af bøn på Tempelpladsen. Efter noget tid blev sikkerhedsforanstaltningerne fjernet igen.

7: En uge efter terrorangrebet på Tempelpladsen blev en bosætterfamilie myrdet på brutal vis, mens de fejrede sabbat. Gerningsmanden bankede på døren og dræbte tre af familiens medlemmer og sårede et fjerde.

8: Føljetonen om Benjamin og Sara Netanyahus mulige korruption har fyldt meget. Anklagerne vokser, og sagerne vil derfor sandsynligvis komme til at fylde endnu mere i det kommende jødiske år (læs mere om sagen i det næste nummer af Ordet og Israel).

Hvad bringer det nye år?

Når jøderne ser frem mod år 5778, kan de som sagt forvente at høre meget mere til sagen om premierministerparrets mulige magtmisbrug. Potentielt set kan sagen ende med et parlamentsvalg, hvis Netanyahu sagsøges og evt. dømmes for korruption.

Det bliver også interessant at se, om Trumps store optimisme, når det gælder en fredsaftale mellem Israel og palæstinenserne, beror på andet end mandens trang til sensationelle udtalelser. Mange spørger sig selv, om han overhovedet har en plan for, hvad der skal ske, og om han i så fald har tænkt sig at dele den med offentligheden.

Endelig vil man i Israel blive ved med at følge situationen i Syrien nøje. Man vil gøre alt for at forhindre Iran og Hizbollah i at vinde fodfæste tæt på den israelske grænse, nu hvor Islamisk Stat ser ud til at blive besejret.

Shana tova til Israel og jøder rundtom i verden!