Israel vil udlevere kvinde anklaget for seksuelt misbrug

I en sag, som indtil nu har varet omkring 6 år, faldt der mandag en foreløbig dom. Distriktsdomstolen i Jerusalem besluttede nemlig at udlevere den 52-årige kvinde Malka Leifer, som er anklaget for seksuelt misbrug af flere elever på den ultraortodokse pigeskole i Australien, hvor hun har været rektor.

Leifer rejste i 2000 til Australien, hvor hun fik job på skolen. Men i 2008 flygtede hun tilbage til Israel, fordi der begyndte at komme en masse anklager om, at hun misbrugte eleverne seksuelt.

Seks år senere, i 2014, anmodede Australien så om at få hende udleveret til restforfølgelse, hvilket førte til, at Leifer blev arresteret i Israel. Siden da har sagen været trukket i langdrag. I 2016 valgte en domstol i Jerusalem at afbryde den proces, der skulle ende med udlevering, fordi domstolen vurderede, at Leifer havde en mental lidelse, der gjorde, at hun ikke kunne blive retsforfulgt.

Men i 2018 blev hun så arresteret igen, efter at en video viste, at hun angiveligt levede i helt normalt liv og ikke led at psykiske problemer af nogen art. Anklagerne mente, at hun blot havde ladet som om hun var syg for at undgå at blive udleveret til Australien.

De seneste år har sagen så kørt igen, og anklagerne har ment, at nogle i det israelske system har forsøgt at hjælpe Leifer til ikke at blive udleveret. Blandt andet har den ultraortodokse tidligere sundhedsminister Yaakov Litzman været under mistanke for at hjælpe den pædofilianklagede. I februar 2019 blev han afhørt af politiet, som mistænkte ham for at have brugt sin magtfulde position til at få læger til at påstå, at Leifer havde psykiske problemer – hvilket altså kunne hjælpe hende til at undgå udlevering.

I maj vurderede dommer Miriam Lomp så, at Leifer ikke lider af nogen mental sygdom, der skulle forhindre hende i at blive udleveret til Australien. Derfor var det også forventet, at hun mandag besluttede at give tillaldelse til udlevering Leifer.

I sin dom skrev Lomp blandt andet: ”Jeg erklærer den tiltalte egnet til at blive udleveret til Australien for de forbrydelser, hun er anklaget for i udleveringsanmodningen. (…) Siden jeg har vurderet, at hun ikke var borger i Israel på det tidspunkt, hvor forbrydelserne skulle have fundet sted, er hun ikke beskyttet af sektion 1A i loven om udlevering, som ville have givet hende lov til at afsone dommen i Israel.”

 

Stor lettelse hos ofre

Der er stadig en mulighed for, at beslutningen kan appelleres – men alt tyder på, at Malka Leifer før eller siden vil blive udleveret, retsforfulgt og også dømt i Australien.

Det er en stor lettelse for de piger, som Leifer ifølge anklagerne har forgrebet sig på. To af dem var med i retssalen, da dommen blev afsagt mandag. ”Der er så mange følelser, der strømmer igennem os, lettelse og begejstring,” sagde Nicole Meyer kort efter domsafsigelsen.

Også Den Zionistiske Føderation i Australien er glade for beslutningen og opfordrer Malka Leifer til at acceptere den uden at trække sagen yderligere i langdrag.

 

Står over for 74 anklager

Leifers forbrydelser har ifølge anklagerne fundet sted i perioden 2003-2008. De fandt sted på The Adass Israel School, som er en ortodoks skole i Melbourne.

Det er politiet i Victoria, som har rejst tiltale mod Malka Leifer. De har anklaget hende for hele 74 tilfælde af seksuelt misbrug. Mindst otte piger har stået frem og fortalt om deres oplevelser.