Israel vinder flot bronzemedalje ved U20-VM i fodbold

Det var egentlig meningen, at det netop afholdte U20-VM i herrefodbold skulle have fundet sted i Indonesien. Men landet blev frataget værtskabet, fordi der var stor politisk modvilje mod at lade Israel deltage, selvom landet havde kvalificeret sig. Guvernøren på Bali, hvor lodtrækningen til turneringen fandt sted, krævede direkte, at Israel blev boykottet på grund af konflikten med palæstinenserne.

Heldigvis for Israel var det Indonesien som vært, der endte med at blive boykottet – og i stedet rykkede turneringen til Argentina.

Masser af sene mål - og sejr over Brasilien

Israel er ikke nogen stor fodboldnation og var da heller ikke blandt favoritterne til at nå langt i turneringen. Det var da også tæt på at være forbi allerede efter gruppespillet. Først tabte de unge israelere til Colombia og spillede dernæst uafgjort med Senegal. I den sidste gruppekamp var kravet derfor en sejr over Japan. Her kom man bagud, men formåede at lave et vildt comeback, selvom man var kommet i undertal efter 68 minutter. Efter 76 minutter fik man udlignet til 1-1. Og i overtiden skete miraklet så med målet til 2-1. Den sejr var akkurat nok til andenpladsen og avancement til ottendelsfinalen.

Her mødte Israel så Uzbekistan. Også her blev kampen afgjort dybt inde i overtiden, hvor Anan Khalaili scorede kampens eneste mål.

Den måske mest mindeværdige kamp var kvartfinalen mod fodboldstormagten Brasilien. Første halvleg endte uden mål, men efter 56 minutter kom Brasilien foran. Kort efter fik Anan Khalaili udlignet, og det endte med forlænget spilletid. Her kom Brasilien straks foran – men igen svarede Israel lynhurtigt igen med en udligning. Efter 108 minutter faldt så kampens sidste mål. En flot soloaktion fra en af Israels profiler, Dor Turgeman, gav Israel en meget flot sejr på 3-2. Israel tillod sig endda at brænde et straffespark få minutter før tid.

Se højdepunkter fra sejren over Brasilien

I semifinalen blev det et 1-0-nederlag til de senere VM-vindere fra Uruguay. Derfor blev der søndag spillet bronzekamp mod Sydkorea. Her stod det længe 1-1, men i det sidste kvarter scorede Israel to mål og kunne derfor rejse hjem til Israel med en flot tredjeplads. En historisk præstation i israelsk fodbold.

Det var første gang, Israel deltog ved U20-VM. Kun en gang har Israel deltaget ved VM for seniorhold. Det var i 1970.