Israelere støtter iranske demonstranter: Politiker klipper håret

Det lader til, at iranernes demonstrationer mod præstestyret bliver ved med at tage til. Videoer fra forskellige steder i landet viser, at almindelige borgere ikke frygter regimets sikkerhedsstyrker, som ellers tager hårde midler i brug for at dæmpe demonstrationslysten.

Siden en ung kvinde døde i det iranske militærpolitis varetægt i september, er titusindvis, især kvinder, gå på gaden for at give udtryk for, at de vil af med præstestyret i landet.

 

Forandrede forholdet til jøder og Israel

Præstestyret overtog kontrollen i Iran ved en revolution i 1979. Siden da er det blevet sværere og sværere at være jøde i landet – og landets jødiske befolkning er mere eller mindre væk. Derudover ser præstestyret Israel og USA som deres store fjende.

I Israel er der mange, der støtter de iranske demonstranter. Knessetmedlem Sharren Haskel fra midterpartiet National Union talte tirsdag ved en konference i Jerusalem. Her gentog hun det slagord, som er blevet brugt af mange i Iran: »Kvinder, liv, frihed!«

Efter at have sagt det, og mens salen klappede, fandt hun en saks frem og klippede en tot hår af – som symbol på de iranske kvinders frihedskamp.

I Jerusalem var der i sidste uge en støttedemonstration i en park i Jerusalem. Her var omkring 100 personer mødt frem for at vise, at de støtter iranerne.

Den iranske leder, ayatollah Ali Khamenei, har i øvrigt sagt, at det er Israel og USA, der har opildnet den iranske befolkning til at demonstrere.