Israelerne går til valg: »De er alle korrupte« siger en vælger

Så blev det endelig 17. september. Dagen, hvor israelerne (igen) går til stemmeurnerne for at vælge, hvem der skal lede landet de kommende fire år. Her er lidt blandede reaktioner og nyheder fra det israelske.

 

Pæn valgdeltagelse

Nogle havde frygtet, at valgdeltagelsen ville falde, fordi de seneste mange måneders politiske kaos har øget politikerleden blandt befolkningen. Men ved middagstid ser det faktisk ganske fornuftigt ud. Klokken 12 havde 26,8 procent af de cirka 6,9 millioner stemmeberettigede sat deres kryds. Det er to procentpoint højere sammenlignet med valget i april. Så der kan være tale om en positiv overraskelse.

 

Hvad med overvågningen?

Der har været meget snak om overvågning af valget. Likud ønskede tilladelse til at udføre deres egen videoovervågning, men det blev afvist. Regeringspartiet har påstået, at der ville foregå fusk ved især de valgsteder, hvor mange arabere stemmer.

Der har været en enkelt hændelse i den forbindelse. Politiet lukkede ganske kort et valgsted i den arabiske by Umm al-Fahm, fordi en person blev set filme de folk, der skulle stemme. Kort efter fortsatte afstemning på stedet.

Der har også været rapporteret små uregelmæssigheder en håndfuld andre steder, men der er angiveligt ikke tale om større problemer med gennemførelsen af afstemningen. Et sted var der problemer med elektriciteten.

 

Skræmmer folk op af sofaen

De to store rivaliserende partier, Blå og Hvid samt Likud, har begge reageret på den høje valgdeltagelse ved at give udtryk for frygt for at tabe. »Hvis I ikke kommer ud og stemmer, vil vi tabe landet til en regering af ekstremister. Blå og Hvid må blive det største parti, hvis vi vil give landet tilbage til det almindelige og moderate flertal i Israel. Det er I jeres hænder”« siger Benny Gantz’ parti i en udtalelse.

Netanyahu har simpelthen kaldt sammen til et ”krisemøde” på grund af ”den store valgdeltagelse i den arabiske sektor”.


Valgplakat af Israels premierminister gennem de seneste ti år, Benjamin Netanyahu. (Foto: Ruben)

”De er alle korrupte”

Raphael Ahren fra The Times of Israel har I løbet af dagen interviewet vælgere. Blandt andet David Levy fra Ashdod i den sydlige del af landet. Han har tidligere stemt på Likud eller på bosættervenlige partier, men har i dag stemt på Blå og Hvid.

Han er dog ikke begejstret for udvalget på stemmesedlen: »De er alle korrupte. De beder om din stemme, og så snyder de dig dagen efter. Det eneste parti, der virkelig kæmper for deres vælgere, er Agudah (Forenet Torajødedom). Netanyahu har gjort gode ting for økonomien, men han har fejlet på sikkerheden,« siger han. Han hopper heller ikke på Netanyahus skræmmekampagne, der påstår, at Blå og Hvid vil være en katastrofe for Israel: »Tre tidligere militærchefer – og de er alle dumme, og kun Netanyahu er klog? Come on …« siger han til The Times of Israel. Tre af de fire frontfigurer i Blå og Hvid er tidligere øverstbefalende i det israelske militær, IDF. Foruden Benny Gantz er det Moshe Ya’alon og Gabi Ashkenazi. Den sidste frontfigur er Yair Lapid, der blandt andet har en baggrund som tv-vært.

 

Vil gøre alt for at undgå tredje valg

Præsident Rivlin har i dag sagt, at han vil gøre alt for at undgå endnu et valg. Det er ham, der på baggrund af dagens resultat skal udpege en kandidat til at samle en regering. Lykkes det ikke for den pågældende, skal Rivlin udpege en ny. Men ved sidste valg snød Netanyahu ham og fik udskrevet et nyt valg, inden Rivlin fik muligheden for at udpege en ny (Benny Gantz).

Det første store spørgsmål er derfor, om dagens resultat får Rivlin til at pege på Netanyahu eller Gantz. Og dernæst om vedkommende kan samle et flertal. Ifølge meningsmålingerne er situationen låst, da ingen af de to har en let vej til et flertal.