Israelernes viljestyrke viser sig gennem frivillig indsats

Der var kun gået cirka et døgn, fra Hamas begyndte sit terrorangreb 7. oktober, og til at et frivilligcenter var etableret i Tel Aviv. Her har omkring 15.000 frivillige hjulpet med alle mulige forskellige akutte opgaver. Også opgaver, som myndigheder i begyndelsen ikke kunne håndtere, og som derfor først for nylig er blevet overdraget til myndighederne.

Det er et vidnesbyrd om en ukuelig viljestyrke hos den israelske befolkning. Et vidnesbyrd om, at selv midt i det største chok er der mennesker, der har tænkt klart og været handlekraftige, fordi de vidste, at det handlede om liv og død.

Sue Surkes fra The Times of Israel har besøgt basen i Tel Aviv, som de kalder »Civilians Operation Hub« - den holder til i Expo Tel Aviv International Convention Center.


Her i Expo Tel Aviv International Convention Center har 15.000 frivillige gjort en uvurderlig indsats. (Foto: Dr. Avishai Teicher/Pikiwiki Israel)

Mad, medicin, psykologhjælp og shivasæt

Der er en nærmest uendelig liste over ting, der er brug for hjælp til. De første dage hjalp de frivillige med at evakuere omkring 3000 borgere fra områderne nær Gaza. Siden har de fundet overnatning til omkring 8000 evakuerede. De har sørget for 120.000 portioner mad, 200 tasker med medicinsk udstyr, transport af tusindvis af soldater og civile, en masse aktiviteter for børn, psykologhjælp – og cirka 150 shivasæt. Når israelere har mistet, sidder de shiva i syv dage – en sørgeperiode, hvor venner og bekendte kommer forbi for at dele sorgen. For mange af dem, der har mistet, er det ikke let at sidde shiva – heller ikke rent praktisk når man jo kommer fra områder, der er evakueret. Nogle skal sidde shiva for flere personer. Et shivasæt består blandt andet af plasticborde og -stole, ventilatorer, så de sørgende ikke har det for varmt, samt forfriskninger og elkogere.

På frivilligcentret er der lange baner af tøj, legetøj, tandpasta og alt muligt andet, som skal deles ud til både civile og soldater. Det er et enormt logistisk arbejde, som kræver ikke blot mange hænder, men også et stort overblik og organisatoriske evner.

 

De pårørende havde ikke andre at ringe til

Blandt de mere avancerede opgaver har nogle af de frivillige – cirka 2000 personer fra hightech-sektoren – været lynhurtige til at udvikle et system, så de kunne identificere de savnede. De gennemgik adskillige videoer og brugte kunstig intelligens til at identificere folk. Blandt andet ved hjælp at ansigtsgenkendelse. I den første periode efter angrebet var de frivillige de eneste, som systematisk indsamlede denne information. »I 10 dage var vi de eneste, som familierne kunne kontakte, når de ville have information om deres savnede,« fortæller en af de frivillige, Chava Rotman, til The Times of Israel. Hun tilhører selv kvindegruppen Building an Alternative. Den og så gruppen Brothers in Arms er hoveddrivkraften bag det enorme frivillige initiativ. De to grupper har også været drivkraft bag mange af demonstrationerne mod den israelske regerings retsreform. Der er derfor tale om mennesker, som den israelske regering med Netanyahu i spidsen har anklaget for at ødelægge Israels demokrati. De seneste godt to uger har de modbevist den anklage.

Og faktisk har indsatsen ført til, at grupper, som var fjender på grund af retsreformen, nu har fundet hinanden. Således har flere ultraortodokse og højreorienterede journalister besøgt basen i Tel Aviv og forladt den meget imponerede. »Wow, disse patrioter for Israel har skabt et kæmpe monster (af en operation), som hjælper sårede, soldater og med at finde de savnede,« skrev en ultraortodoks journalist.

Også Yair Lapid (oppositionsleder i Israel), Benny Gantz (som er med i Netanyahus nødregering), Tysklands kansler, Olaf Scholz og USA’s udenrigsminister, Antony Blinken har besøgt stedet.

 

Civilsamfundet stiller op

En af de frivillige fortæller, at de har mødt stor velvilje hos civilsamfundet. For eksempel har stort set alle busselskaber stillet busser og chauffører til rådighed, når de mange fornødenheder skal transporteres rundt. Og mange private firmaer har bidraget. »Vi sender for eksempel vaskemaskiner til folk, som har mistet deres hus, eller 400 madrasser til et sted, hvor de evakuerede overnatter. Eller 5000 portioner mad fra en restaurant i Tel Aviv,« fortæller en af de frivillige.

Den store hjælp til Israels befolkning fortsætter. Men nogle opgaver er blevet overdraget til myndighederne. Det gælder blandt andet arbejdet med at få overblik over de savnede og med at skaffe overnatning til de evakuerede.

Det er utroligt at se den handlekraft, som befolkningen udviser midt i et nationalt traume.