Israels nye premierminister, Naftali Bennet, kan få en hed start

Søndag var en historisk dag i israelsk politik. Benjamin Netanyahu, som har været Israels premierminister i samlet set 15 år (den længst siddende i statens historie, 1996-99 og 2009-21), er nu i oppositionen. Landets nye premierminister er Naftali Bennet fra det højrereligiøse parti Yamina. Han skal efter planen være premierminister indtil august 2023, hvor Yair Lapid fra centrumpartiet Yesh Atid så vil overtage posten.

 

Papirtyndt flertal

Afstemningen søndag, hvor Knessets medlemmer skulle godkende den nye regering, endte med det mindst mulige flertal, nemlig 60 for og 59 imod. Et medlem af det arabiske parti Ra’am, der også er en del af regeringen, undlod at stemme. Det gjorde han i protest mod planer om nedrivning af nogle beduinerhuse i Negev. Formand for Raam Mansour Abbas sagde dog, at hans kollega ville have stemt for regeringen, hvis det havde været nødvendigt for at få flertal.

Det viste sig, at tre medlemmer af Arabisk Fællesliste også var villige til at undlade at stemme, hvis det var nødvendigt for at sikre den nye regering et flertal. Da det viste sig, at det ikke var nødvendigt, stemte de tre medlemmer imod. Det kan virke besynderligt, at tre medlemmer ønsker, at den nye regering får et flertal, men alligevel vælger at stemme imod den. Det skal sandsynligvis ses som et udtryk for, at de grundlæggende er imod Naftali Bennet og hans bosættervenlige politik – men alligevel foretrækker denne nye regering frem for den gamle med Netanyahu.

 

Lagt op til dramatisk tirsdag

Søndag aften ledte Bennet det første regeringsmøde. Han har dog ikke sagt noget om, hvad de vil tage fat på først, når det gælder det politiske arbejde, der ligger foran.

Men allerede tirsdag kan der blive nok at se til. Her afholdes der efter planen en flagmarch i Jerusalem. Den skulle oprindeligt være afholdt på Jerusalemdagen i maj, men blev først ændret og senere aflyst på grund af raketangreb fra Hamas i Gaza.

Netop Hamas har opfordret palæstinensere til at tage del i en såkaldt »vredens dag« tirsdag. Der er dog denne gang ikke nogen konkrete advarsler om raketangreb, som det var tilfældet 10. maj. Her valgte terrorgruppen at angribe Israel, fordi der var israelske soldater på Tempelpladsen. Men konflikten kan meget vel blusse op igen på den ene eller den anden måde, hvis flagmarchen gennemføres som planlagt.

Marchen vil gå forbi blandt andet Damaskusporten, hvor mange arabere holder til, og som leder ind til den arabiske del af Den Gamle By.

 

Ilter Netanyahu i oppositionen

Den nye regering kommer også til at møde stor modstand fra den nye opposition med en vred Benjamin Netanyahu i spidsen.

Der var ikke megen erkendelse af nederlaget, da han søndag holdt tale inden afstemningen. »Jeg vil kæmpe hver dag mod denne farlige og venstreorienterede regering,« sagde han og opfordrede senere sine tilhængere til at demonstrere imod Bennet og Lapid.

Da Bennet holdt tale inden afstemningen, blev han flere gange afbrudt af Likudmedlemmer, der råbte »løgner«. Bennet benyttede anledningen til at pege på, at Likudmedlemmernes opførsel blot beviste, at der var brug for anstændighed og sammenhold i israelsk politik.