Israels præsident advarer: »Dette kan fortære os alle«

Det var med den alvorlige mine på, da Israels præsident i denne uge holdt tale på en konference i Tel Aviv. Han talte blandt andet om nationens fremtid set i lyset af den nye regerings planer om at gennemføre omfattende reformer i retssystemet.

»Det demokratiske fundament i Israel, inklusive retssystemet, menneskerettigheder og frihed, er helligt, og vi må beskytte det og de værdier, som kommer til udtryk i Uafhængighedserklæringen,« lød det fra Isaac Herzog.

Præsidenten blander sig normalvis ikke i politik – men det var svært at høre andet mellem linjerne end en skarp kritik af regeringens planer: »Den dramatiske reform vækker bekymring og modstand i befolkningen, når den gennemføres så hurtigt og uden forhandling,« sagde han, før den mest citerede sætning kom: »Jeg frygter, at vi står på kanten til en intern strid, der kan fortære os alle.«

Han uddybede senere ved at pege på den manglende dialog, som ifølge Herzog »river os i stykker indefra«. Herzog beskrev også situationen i Israel som »en krudttønde, der snart eksploderer«.

Det er ganske usædvanligt, at præsidenten så tydeligt kritiserer regeringen. Mange mener endda, at han burde være gået endnu længere i sin kritik – og nogle har opfordret ham til at gå af i protest.

I mange israelske byer har titusindvis af demonstranter været på gaden for at vise deres utilfredshed med den nye regerings planer om at fjerne en stor del af magten fra Højesteret. Kritikerne fremfører især den pointe, at der med reformen ikke vil være en juridisk instans, der kan forhindre en israelske regering i at gøre, præcis hvad der passer dem – uden at tage hensyn til landets basislove.

I dag er det sådan, at Højesteret kan nedlægge veto mod love, hvis de enten strider mod Israels basislove, eller hvis de eksempelvis er diskriminerende eller racistiske.

Det vil blive tæt på umuligt for Højesteret at gøre, hvis regeringen gennemfører sine planer.