Israelsk fodboldkamp går viralt

Der var vigtige point på spil, da Israel i tirsdags spillede fodboldkamp i Nations League mod Skotland i Glasgow. Desværre for israelerne blev det til et nederlag på 3-2, og det betyder, at holdet bliver nummer to i sin pulje efter netop Skotland.

Det er dog ikke resultatet, der har gjort, at kampen har fået meget stor opmærksomhed på de sociale medier de seneste dage – ikke kun i Israel.

 

Talmud på tribunen

To begivenheder henholdsvis før og under kampen er nemlig blevet delt og kommenteret meget siden i tirsdags.

Cirka et kvarter inde i kampen – hvor Israel førte 1-0 – blev der pludselig filmet op på tilskuerrækkerne. Her kunne tv-seere verden over se en gammel rabbiner sidde og læse i det, der på billederne kunne ligne en udgave af toraen eller et andet jødisk skrift.

”Jeg tror han gik glip af scoringen” sagde den ene kommentator. Og da klippet efterfølgende spredte sig på internettet, kom der mange sjove kommentarer:

”Sådan gør man, når kickoff er klokken 19.45 og Maariv (aftenbønnen) er klokken 20,” skrev lederen af en gruppe for jødiske parlamentsmedlemmer i Storbritannien. Og en proisraelsk aktivist skrev på Twitter, at ”Israel har tydeligvis brug for al den hjælp de kan få”.


"Jeg tror, han gik glip af målet," sagde den ene kommentator, da produceren filmede rabbineren Zev Leff, hvis opmærksomhed var et helt andet sted end på fodboldbanen.

Flere medier har undersøgt, hvem manden er, og der er enighed om, at det er rabbineren Zev Leff, som bor i moshav Matisyahu i Israel og besøgte sin familie i Skotland. Og ifølge Yeshiva World News læser han i bogen Shev Shemaytsa, der handler om logikken i Talmud og er skrevet af en rabbiner fra 1700-tallet.

 

Israelsk hjertevarme

En anden begivenhed, som er blevet delt på nettet, fandt sted kort inden kampstart. Da de to hold skulle synge nationalsange, gav de israelske spillere deres jakke til de maskotbørn, som havde fulgt dem ind på banen. Det var nemlig en temmelig kold novemberaften i Glasgow.

Klippet blev blandt andet delt på facebooksiden ESPN FC. I kommentarfeltet er der desværre mange, som har benyttet til israelske spilleres venlighed til at tordne mod Israel. Fx skriver en bruger: ”Disse israelere bor på stjålent land. Hyklere!” En anden skriver, at han ”ville ønske, at de ville behandle børnene i Gaza på sammen måde og ikke kaste med bomber”.


En frysende pige får en jakke af en israelsk fodboldspiller

Der er dog også rigtig mange, som hylder de israelske spillere for deres godhed mod børnene. Nogle gør også opmærksom på, at mange af spillerne på det israelske hold faktisk er muslimer og arabere, som er israelske statsborgere.

Det gælder for eksempel Beram Kayal, der er en af profilerne og scorede det første mål i kampen. Han kommer fra den arabiske landsby Jadeidi, der ligger tæt ved Akko i det nordlige Israel. I dag spiller han for Brighton i England.

Kommentarsporet til ESPN’s opslag er desværre et godt udtryk for, at det for mange menneskers er sådan, at deres politiske modstand mod staten Israel hænger sammen med en generel modstand mod israelere.

I morgen, fredag, trækkes der i øvrigt lod til EM-kvalifikationspuljerne, og her kan Israel og Danmark trække hinanden.