Israelsk medie: Her er udkastet til »dårlig« atomaftale

Det israelske media Haaretz har offentliggjort det, de siger er EU’s udkast til en atomaftale med Iran. En aftale, som vil lægge sanktioner på Irans atomprogram og samtidig fjerne økonomiske sanktioner mod landet.

Udkastet indeholder fire trin, som i alt strækker sig over 165 dage, fra der er blevet skrevet under. Det første skridt er, at Iran ophører fuldstændig med at berige uran (som er en central del af processen med at fremstille atomvåben), men får lov at beholde den mængde berigede uran, de har i forvejen.

Det næste skridt er, at Joe Biden 30 dage senere bringer aftalen til godkendelse i Kongressen. Det er jo sådan, at det var USA under Donald Trump, der forlod den oprindelige aftale, som blev indgået i 2015. Senest 60 dage senere skal det tredje skridt så tages, nemlig at USA informerer FN’s Sikkerhedsråd og Det Internationale Atomagentur om, at USA vil tiltræde aftalen. Og yderligere 60 dage senere vil USA så officielt tiltræde aftalen og ophæve en række af de økonomiske sanktioner, som landet lige nu har over for Iran.

 

Israel: Det er en dårlig aftale

Budskabet fra Israels regering har været, at man ikke er imod en hvilken som helst aftale med iranerne. Men at man har visse forventninger til indholdet af den.

Og Israel er bestemt ikke tilfredse med den aftale, som ser ud til at nærme sig mere og mere. Derfor rejser Mossads chef, David Barnea, til Washington inden længe for at lægge pres på USA. Barnea sagde for nylig, at aftalen er »meget dårlig for Israel« og »baseret på løgne«, og at Israel ikke vil være bundet af aftalen. Med det mener han, at Israel vil føle sig frie til at tage sagen i egen hånd og forhindre Iran i at udvikle atomvåben – hvis man ikke mener, at aftalen formår at gøre det.

Samme budskab kommer fra premierminister Yair Lapid. Han siger, at USA bør komme med »en større militær trussel« for at presse iranerne til en bedre aftale. »IDF og Mossad er instrueret til at være klar til ethvert scenarie. Vi er klar til at handle for at bevare Israels sikkerhed. Det forstår amerikanerne, det forstår hele verden, og det israelske samfund bør også vide det. (…) En stor militær trussel er det, vi mener kan føre til en god aftale,« lød det fra Lapid.

 

Har haft stor succes med operationer

Den tidligere efterretningschef i Israel Yossi Cohen har også udtalt sig. Han fortæller, at Israel i fortiden har udført adskillige succesfulde operationer mod Irans atomprogram.

Cohen har helt kort sat ord på, hvorfor Israel ikke kan acceptere det, man betragter som en dårlig aftale: »Vi kan aldrig tillade et regime, som stræber efter vores udslettelse, at få fingeren på atom-aftrækkeren.«

Helt konkret vurderer Lapid, at en aftale hvert år vil tilføre Iran omkring 100 milliarder dollars. Og selvom atomaftalen muligvis gør, at de ikke i første omgang kommer til at gå til udvikling af atomvåben, så vil de mange penge stadig udgøre en trussel for Israel. For man frygter, at de i høj grad vil gå til de terrorbevægelser, som Iran i forvejen støtter. Nemlig Hamas og Hizbollah. De opholder sig begge på grænse til Israel og deler Irans mål om at udslette Israel.