Israelsk oscarvinder »tager prisen med hjem til Israel«

Filminstruktøren Guy Nattiv tager alle overskrifterne i de israelske medier mandag morgen, efter at han med sin film ”Skin” natten til mandag vandt en Oscar i kategorien ”bedste kortfilm”.

Filmen handler om en bandekrig, som bryder ud, efter at en sort mand smiler til en hvid dreng i et supermarked.

45-årige Guy Nattiv er ikke den eneste israelske instruktør på filmen. Sharon Maymon er født og opvokset i Ramla, men bor nu i Los Angeles. Også Nattivs kone, Jaime Ray Newman, som er amerikaner, har været med til at producere filmen.

 
Guy Nattiv. (Foto: Harald Krischel/Wikimedia)

Tager prisen hjem til Israel

Den lykkelige Nattiv havde en hilsen til Israel, da han gik op på scenen for at sige tak for den flotte pris. ”Åh Gud, jeg flyttede hertil for fem år siden fra Israel. Laila tov, Yisrael (godaften, Israel),” indledte han sin takketale.

Han nævnte også sine bedsteforældre, som overlevede Holocaust, og sagde, at de fordomme, som de oplevede, også findes ”overalt i dag, i USA og Europa. Denne film handler om at vise vores børn en bedre vej”.

Efter selve showet talte han med israelske Channel 12, og her lovede han, at nok skulle tage prisen med til sit fædreland. ”Vi vil bringe denne film hjem til Israel, for den er halvt israelsk”. I et andet interview beskrev han filmen som halvt israelsk og halvt amerikansk, men understregede, at ”hjernerne bag Skin er israelere”. Filmens to instruktører er altså begge israelere, men filmen er lavet i USA og er derfor officielt en amerikansk film.

 

Stor stolthed

Den israelske præsident, Reuven Rivlin, var en af de mange prominente israelere, der ønskede Guy Nattiv tillykke. ”Kære Guy, al kredit for Skin går til dig, Sharon og Jaime Ray, men filmen er en gave til vores børn og børnebørn og den fremtid, vi ønsker for dem. Stolt af at være israeler. Mazal tov!”.

At have en oscarvinder er en stor begivenhed for et land som Israel. Flere jødiske skuespillere har været nomineret og har vundet den prestigefulde statuette. Men ingen israelsk film har vundet i kategorien ”bedste udenlandske film”, som er den kategori, hvor ikke-amerikanske film har en chance. Men selvom Skin officielt er en amerikansk film, så er der altså ingen tvivl om, at den også er israelsk. I hvert fald hvis man spørger personerne bag filmen – eller folk i Israel, som er stolte af Nattiv, der ikke ligefrem lagde skjul på sit ophav under takketalen og de efterfølgende interviews.

Nattiv har sagt, at han planlægger, at hans næste film skal handle om hans bedstemor, som overlevede Holocaust.

Se traileren til den 20-minutter lange film her