Israelsk politi i nærkamp med både bosættere og palæstinensere

Mandag var det israelske politi på hårdt arbejde både i Jerusalem og på Vestbredden.

Ved Damaskusporten i Jerusalem var der for tredje dag i træk sammenstød mellem betjente og unge palæstinensere. Uromagerne kastede sten mod betjentene og forsøgte at begå hærværk mod forbipasserende bybusser. To palæstinensere blev arresteret.

Søndag aften gik det mere voldsomt for sig ved Damaskusporten, hvor ti palæstinensere blev såret, da politiet forsøgte at få standset balladen.

Ifølge palæstinenserne selv har de demonstreret, fordi de mener, at israelske bulldozere har trængt ind på en muslimsk gravplads, som grænser op til Jerusalems gamle bydel.

De israelske park- og naturmyndigheder siger derimod, at de kun har været uden for grænsen til pladsen, hvor de efter sigende har fundet de jordiske rester af mennesker i forbindelse med »rutinemæssigt arbejde med at udvikle offentlig jord«.

 

Betjent såret nær Yitzhar

Lidt uden for bosættelsen Yitzhar gik det også vildt for sig mandag aften. Her blev grænsebetjente overfaldet af unge ekstremistiske bosættere, som er sure over, at man vil fjerne det, de israelske medier kalder »et telt«, som var blevet sat op i en lukket militærzone lidt uden for bosættelsen.

Det er og har været flere ulovlige såkaldte outposts i området omkring Yitzhar, der ligger lidt syd for Nablus i den nordlige del af Vestbredden. Disse outposts består ofte blot af få skure eller hytter – som mere har en symbolsk end en praktisk værdi for de yderligtgående bosættere, som med disse hytter mener, at de indtager land, som de mener at have ret til. Men som de ifølge de israelske love altså ikke må bygge på.

Tre politibiler blev ødelagt af stenkast fra de unge under urolighederne mandag. Og en enkelt betjent måtte på hospitalet og undersøges, efter at han var blevet ramt af glassplinter fra en smadret bilrude.

Både det israelske militærs chef, Aviv Kochavi, og minister for offentlig sikkerhed Omer Barlev har fordømt bosætternes angreb:

»Der er ingen forskel på jødiske fanatikere, der angriber grænsebetjente, og arabere, som angriber (betjente) i Kafr Kassim,« sagde Barlev med henvisning til en episode tidligere på måneden, hvor private arabiske sikkerhedsvagter overfaldt israelske betjente.