Israelsk soldat dømt for mord på palæstinensisk terrorist

Onsdag faldt der omsider dom i den meget omdiskuterede sag om den 19-årige soldat Elor Azaria, der 24. marts 2016 skød og dræbte en palæstinensisk terrorist.

Terroristen, Abdel Fattah al-Sharif, var 15 minutter forinden blev skudt og neutraliseret, efter at han havde forsøgt at stikke en soldat med kniv. Han lå derfor stille på jorden, da Azaria dræbte ham. Hændelsen blev filmet og lagt på nettet, og siden har der kørt en retssag, som har splittet landet; nogle støtter Azaria, mens andre mener, at han er skyldig i manddrab.

I går blev han så dømt skyldig af militærretten og kan straffes med op til 20 års fængsel, når han får sin straf 15. januar.

  

Politikere kræver benådning

Blandt Azarias støtter finder man mange ministre, ikke mindst forsvarsminister Avigdor Lieberman (Yisrael Beiteinu). Også premierminister Netanyahu har støttet Azaria. Umiddelbart efter dommen skrev han på Facebook, at han ønsker Azaria benådet.

»Dette er en hård og smertefuld dag for os alle. Især for Elor og hans familie, for IDF-soldaterne, for mange borgere og for forældrene til vores soldater, heriblandt mig selv. … Jeg støtter en benådning af Elor Azaria,” skrev premierministeren.

Ønsket om benådning er også kommet fra indenrigsminister Ariyeh Deri (Shas), kulturminister Miri Regev (Likud), uddannelsesminister Naftali Bennet (Det Jødiske Hjem) og endda Shelly Yachimovich fra oppositionspartiet Den Zionistiske Union.

Sammen med flere topfolk fra militæret har den tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon talt for, at Azaria er skyldig, og at de mange politikere, der støtter ham, kun gør det for at vinde billige politiske point. »I stedet for at være ledere brugte de Elor og hans familie som et middel til flere sæder,« skrev han umiddelbart efter domsafsigelsen.

Skal Azaria benådes, er det Israels præsident, Reuven Rivlin, der skal tage beslutningen. Det kræver en formel ansøgning om benådning, og sådan en foreligger ikke på nuværende tidspunkt. Skulle det blive aktuelt, har Rivlin sagt, at det først bliver, efter at Azaria har fået sin straf.

 
Præsident Rivlin ser ud til at komme under pres for at benåde Elor Azaria. (Foto: GPO/Mark Neuman)

Dømt for hævndrab

Juryen vurderede, at Azaria ikke havde belæg for at affyre det dræbende skud, og at der derfor var tale om et hævndrab. Azaria selv sagde, at det var i selvforsvar, fordi terroristen angiveligt bevægede sig, da han lå på jorden.

Episoden fandt sted på et tidspunkt, hvor palæstinensiske terrorangreb mod civile og soldater var hverdagskost, og hvor følelserne  og frygten sad uden på tøjet. Derfor har sympatien da også i høj grad ligget hos Azaria. Han repræsenterer på mange måder det israelske militær, som under den lange terrorbølge har forsvaret Israel og afværget mange terrorangreb. Flere israelske soldater har endda mistet livet i forsøget på at gøre netop det.

Samtidig er det enormt vigtigt, at Israel opretholder et troværdigt retssystem, og at personer, der overtræder loven, bliver dømt efter loven. Også selvom mange israeleres sympati ligger hos den unge soldat, der var sat til at forsvare sit land med livet som indsats.