Israelsk soldat fik ni nervepirrende timer i iransk lufthavn

Det var sandsynligvis ni meget lange og anspændte timer for den kvindelige soldat, der i slutningen af oktober pludselig befandt sig i en iransk lufthavn.

Soldaten havde besøgt familie i Uzbekistan og skulle rejse via Dubai hjem til Israel. Men da en passager undervejs til Dubai fik et ildebefindende, måtte flyet nødlande. Og det blev så i Shiraz i Iran. Et land, som er Israels største fjende, og som bestemt ikke bryder sig om israelske soldater i deres lufthavne.

 

Skjulte sin identitet

Heldigvis for soldaten rejste hun på et ikke-israelsk pas – et russisk, forlyder det. Derfor fik personalet i lufthavnen ikke mistanke, da hun skulle vise dem sit pas.

Da hun landede i Shiraz, ringede hun hjem til sine forældre, som gav besked videre til hendes overordnede i hæren. Kort efter var premierminister Yair Lapid orienteret – selvom han sad i et afgørende møde om en historisk sø-aftale mellem Israel og Libanon.

Mossad kontaktede hende og instruerede hende i at holde sin israelske identitet skjult. Hun måtte under ingen omstændigheder tale hebraisk eller vise sit israelske pas.

Heldigvis lykkedes det, og efter ni timers venten kunne hun sammen med de øvrige passagerer boarde flyet igen og flyve det sidste stykke til Dubai, hvorfra turen gik sikkert videre til Tel Aviv.

Ifølge det israelske medie Channel 12 gik det op for de iranske myndigheder, at der havde været en israeler i deres lufthavn – men først kort efter at hun var lettet igen. Dette er dog ikke bekræftet.

Var soldaten blevet opdaget, havde situationen været kritisk. Israel og Iran har et stort og højaktuelt fjendskab. Og selvom soldaten ikke var endt der efter sin gode vilje, er det ikke til at sige, hvad der var sket med hende, hvis hendes identitet var blevet afsløret. Men det er helt sikkert, at iranerne ikke ville bryde sig om at have en israelsk soldat på besøg i en af landets lufthavne – uanset omstændighederne.

 

Kan føle sig nødsaget til at angribe

Det vigtigste sikkerhedspolitiske spørgsmål i Israel for tiden er at forhindre Iran i at få atomvåben. Og det er højaktuelt, fordi iranerne angiveligt er ret tæt på at komme i besiddelse af en atombombe. Det ser ikke ud til, at der bliver indgået en aftale (mellem Iran og vestlige magter), som kan forhindre det, selvom de har forhandlet i lang tid.

Det seneste års tid har Israel flere gange sagt, at man er klar til at tage sagen i egen hånd og gennemføre luftangreb mod iranske atomanlæg – hvis alternativet er, at Iran bliver atommagt.

Et sådant angreb kan altså være nødvendigt, vurderer Israel. Også selvom det vil udløse en krig af meget store dimensioner.