Israelske holocaustoverlevende får ikke den økonomiske hjælp, de har brug for

De israelske jøder, som har overlevet Holocaust, får ikke den økonomiske hjælp fra staten, som de har brug for. Sådan lyder den overordnede konklusion i en ny rapport fra ombudsmanden i Israel.

Rapporten følger op på en lignende rapport fra 2017, hvor det også blev konkluderet, at myndighederne ikke gør nok for borgere, som har overlevet Holocaust.

 

Et spørgsmål om værdighed

Ifølge Matanyahu Englman, som har været med til at skrive rapporten, har holocaustoverleverne ret til at »leve resten af deres liv i værdighed og med den anerkendelse, de fortjener«. Men noget kunne tyde på, at staten ikke har været god nok til at følge behovet, efterhånden som de overlevende er blevet ældre og har fået brug for mere hjælp.

I Israel bor der cirka 73.000 holocaustoverlevere, som modtager økonomisk hjælp fra staten. Ud over de europæiske jøder anser man følgende to grupper som holocaustoverlevere: De jøder, der overlevede »Farhud-pogromen« i Bagdad i 1941 (hvor 180 jøder blev dræbt), samt de jøder, der boede i Marokko og Algeriet under den pronazistiske vichy-regering, der indførte antisemitisk lovgivning.

Ud af de cirka 73.000 er det ifølge rapporten lidt mere end 51.000, der ikke får den hjælp, de har brug for. Ifølge Englman skyldes det, at Finansministeriet og den instans, der er sat i verden for at hjælpe de overlevende (Holocaust Survivors Rights Authority) ikke har gjort deres arbejde godt nok. For eksempel har de ikke undersøgt behovet, som bliver større og større, efterhånden som de bliver ældre. Siden 2017 har myndighederne kun undersøgt behovet for 22 procent, selvom der er afsat midler til at undersøge alles behov.

»Gennem historien har israelske regeringer gjort et stort arbejde for at hjælpe holocaustoverlevere i Israel. Men på trods af den prisværdige indsats, er nogle af behovene ikke blevet mødt. Tiden rinder ud, og antallet af overlevere bliver mindre,« siger Englman.

 

Færre end 200.000 tilbage

I 2019 døde 14.800 israelere, som har overlevet holocaust. Dermed røg det samlede antal af overlevere i landet ned på 192.000. Og af dem er det så cirka 73.000, der får særlig økonomisk støtte af staten.

Det er Holocaust Survivors Rights Authority, der fordeler pengene. I 2019 uddelte de cirka 4 milliarder shekel. Som holocaustoverlever kan man søge om at få op til 6.000 shekel om måneden i særlig støtte. Det svarer til knap 12.000 kr.