Italiensk holocaustoverlever modtager hundredvis af trusler

Den 89-årige Liliane Segre blev som 13-årig sendt til koncentrationslejren Auschwitz. Sammen med sin far blev hun sat på toget i Milano. Og dagen efter ankomsten til lejren blev hendes far dræbt.

Segre var et af de 776 italienske børn under 14 år, der blev sendt i koncentrationslejr – og et af de kun 25 børn, der overlevede.

I dag er hun 89 og bor i Italien, hvor hun er medlem af Senatet. Der er 315 medlemmer, og Segre er et af seks livstidsmedlemmer.


Liliana Segre. (Foto: Det italienske senat)

Men den fine titel som livsvarigt medlem af Senatet betyder ikke, at Segre har et let liv i sit hjemland. For nylig foreslog hun at nedsætte en kommission, der skal bekæmpe racisme og antisemitisme, som er voksende i landet. Det skyldes en bølge af højreekstremisme. I parlamentet er det især partiet Lega, der tiltrækker mange fra den yderste højrefløj. Både Lega og Silvio Berlusconis parti, Forza Italia, var imod forslaget om en sådan kommission. Legas leder mente, at den ville indskrænke ytringsfriheden og gøre det sværere at ”sætte Italien først”. Ud over de to partier er der også et parti ved navn De Italienske Brødre, som har flere medlemmer, der er efterkommere af Mussolini, der var allieret med Hitler.

Forslaget blev på trods af modstanden stemt igennem, og dermed får Italien og Segre en ny kommission, der skal bekæmpe racisme og antisemitisme.

 

Hadefulde beskeder og dødstrusler

Liliane Segre har været vant til, at der er personer, der sender hende hadefulde beskeder. Men efter forslaget om kommissionen er det taget voldsomt til. Nu får hun omkring 200 beskeder om dagen – mest på de sociale medier. Ifølge The Guardian lød en af beskederne, at Segre ”ville passe godt i en fin, lille ovn”.

Da hun i denne uge skulle tale om kommissionen i Milano, var der demonstrationer fra den neofascistiske gruppe Forza Nuova, som har nazistiske symboler på deres bannere.

Milanos borgmester har nu planlagt en støttemarch 10. december mod had og racisme – og for at vise opbakning til Segre. For der er også rigtig mange italienere, der støtter hende.

De mange beskeder har gjort, at Segre nu får politibeskyttelse på offentlige steder. Og mange i den italienske regering har givet deres støtte. ”Det er meget alvorligt, at en kvinde, der overlevede nazismens rædsler, 74 år senere skal tvinges til at leve under beskyttelse. Tilgiv os, Liliana,” skrev landbrugsminister Teresa Bellanova på Twitter.

Den gamle kvinde lader sig ikke slå ud af de chokerende beskeder. I et interview for nylig sagde hun, at det er vigtigt at nyde hvert minut af livet – også selvom det kan være hårdt. ”Hvorfor skulle man spilde to minutter på at sende et hadefuldt budskab, når man i den tid kan betragte himlen eller et barn. Det er et enormt tab af tid,” sagde Segre til et italiensk medie. Det er et stærkt budskab fra en kvinde, der overlevede nazisternes forsøg på at udrydde det jødiske folk.