Jerusalemdag markerer 50-året for genforeningen af Israels hovedstad

Tirsdag aften begyndte fejringen af den 50. Jerusalemdag, som er israelernes markering af generobringen af Østjerusalem efter Seksdageskrigen i 1967. Det skete 7. juni 1967, men ifølge den jødiske kalender fejres dagen i dag.

Israels præsident, Reuven Rivlin, indledte fejringen med en tale, hvor han slog fast, at Jerusalem er Israels hovedstad. »Her, i disse sten, banker det jødiske folks hjerte. Jerusalem er staten Israels hjerte, og muren [Grædemuren] er Jerusalems hjerte. Vi gav alt for Jerusalem, fordi vi vidste, at på Jerusalem må vi insistere,« lød det fra præsidenten.

Den helt store fejring fandt faktisk sted i søndags med et stort lysshow, hvor Den Gamle Bys mure blev oplyst af israelske flag. Beboerne i Joffihuset deltog i ceremonien.
Se billederne fra det flotte show her.

 

Mange fordømmer Israel

Mange uden for Israel ser desværre ikke resultatet af Seksdageskrigen som en lykkelig genforening, men derimod som en besættelse – ikke kun af Vestbredden, som Israel også tog kontrollen med i 1967, men også af Østjerusalem, herunder den gamle bydel, hvor Grædemuren og det jødiske kvarter ligger.

Men at jøderne igen fik adgang til deres synagoger i det jødiske kvarter og igen kunne besøge Grædemuren nedenfor Tempelpladsen, som er deres helligste sted, er bestemt værd at fejre. For selvfølgelig har jøderne ret til det område, som de har beboet gennem tusinder af år – bortset fra de 19 år fra 1948 til 1967, hvor de jødiske beboere i området blev smidt ud eller slået ihjel.

 

»Jeg kan ikke finde ord for, hvad jeg føler«

Mordechai Gur var den israelske general, der kunne meddele den gode nyhed for 50 år siden. På optagelsen kan man høre ham overvældet og dybt rørt sige: »Tempelbjerget er i vores hænder. Indstil al skydning. Klokken er 10.20 den 7. juni. Lige nu går vi gennem Løveporten. Jeg er nu i skyggen inde i porten. Nu er jeg igen ude i solen. Løveporten. Vi er i Den Gamle By. Vi er i Den Gamle By. Soldaterne står meget tæt ved muren. Vi går ned ad Via Dolorosa. Kan I forstå dette? ... Den Gamle By. Vi er igen inde i Den Gamle By. … Et øjeblik … lige foran mig ligger Grædemuren. Jeg kan slet ikke finde ord for, hvad jeg føler. På dine mure, oh Jerusalem, har jeg sat mine vægtere …«

Her ses et par billeder fra dagen og tiden omkring generobringen (taget af Werner Braun):

 

Stort Jerusalemtema

I næste nummer af Ordet og Israel kan du læse meget mere om 50-året for genforeningen. Bladet sætter dog ikke kun fokus på Jerusalems fortid, men også på den fantastiske fremtid, som Gud gennem profeterne har lovet byen.