Jøder deltager i antiisraelsk march i London

Flere hundrede personer deltog søndag i den årlige »al-Quds-dag« (Jerusalemdag) i London, som er en demonstration mod Israel. Demonstranterne råbte »gør en ende på besættelsen« og »boykot Israel« og havde flag, hvorpå der blandt andet stod: »Vi er alle Hizbollah – boykot Israel«.

Ud over at udtrykke støtte til terrorgruppen Hizbollah kom demonstranterne med helt urimelige anklager om folkemord og forbrydelser mod menneskeheden.

 

20.000 imod marchen

Londons borgere, som har været hårdt ramt af terrorangreb den seneste tid, forsøgte ellers at få marchen aflyst. 20.000 har skrevet under på, at byens borgmester, muslimen Sadiq Khan, burde aflyse den.

I teksten, som de mange mennesker havde skrevet under på, stod der blandt andet: »At tillade sådan en march vil sende et bekymrende signal til Storbritanniens jødiske samfund og sætte spørgsmålstegn ved Londons borgmesters bestræbelser på at udrydde ekstremisme og antisemitisme.«

De mange underskrifter gjorde dog ikke så stort et indtryk på Khan, at han aflyste.

 

Også jøder deltog

Blandt de flere hundrede demonstranter var der også nogle ekstremistiske jøder, som er imod staten Israel og zionismen. De tilhører gruppen Neturei Karta, som er en gruppe religiøse, ultraortodokse jøder. De mener, at det er forbudt for jøder at oprette en stat, før den jødiske Messias kommer.

Også nogle venstreorienterede jøder, som især er imod Israels regerings bosættelsespolitik, deltog.


Billede fra en demonstration fra 2016, hvor jøder fra gruppen Neturei Karta deltager med budskabet: Judaisme afviser zionisme. (Foto: Christophe Cage/Wikimedia)

De britiske jøder er som jøder i mange europæiske lande pressede og oplever antisemitisme og modvilje. Det er især i studentermiljøer, at dette kommer til udtryk. Her står boykotbevægelsen BDS stærkt. Og på flere campusser har der været antisemitisk graffiti og lignende den seneste tid.

Mange jøder frygtede, at Labours Jeremy Corbyn ville blive Storbritanniens premierminister i forbindelse med det nyligt afholdte valg. Han er kendt som en modstander af Israel. Han har endda flere gange udtalt sig positivt om både Hamas og Hizbollah og kaldt dem »venner«. I forbindelse med den netop overståede valgkamp kom det frem, at han i 2009 mente, at Hamas burde blive fjernet fra Storbritanniens terrorliste.