Jødisk kvindes morder bliver ikke retsforfulgt

I april 2017 blev den pensionerede skolelærer Sarah Halimi dræbt af sin nabo. Efter at have banket hende skubbede han hende ud fra altanen i hendes lejlighed, mens han råbte »Allahu akbar«. Sarah Halimi var ortodoks jøde, og en appeldomstol har slået fast, at gerningsmanden, Kobili Traore, har antisemitiske holdninger, og at disse delvist er årsagen til mordet på Halimi.

På trods af dette blev det i sidste uge stadfæstet, at Traore ikke kan retsforfølges. Årsagen er, at han var stærkt påvirket af marihuana på gerningstidspunktet. Allerede i januar 2020 besluttede en domstol, at Traore var »i vildelse« på grund af påvirkningen, og at han derfor ikke kunne stilles til ansvar. Nu har Højesteret så stadfæstet dette.


(Foto: Wikimedia/Claude Truong Ngoc)

 

Macron med kritik

I 2020 kritiserede præsident Macron beslutningen, og efter sidste uges stadfæstelse har han igen kommenteret sagen.

»Det tilkommer ikke mig at kommentere en domstols beslutning, men jeg vil gerne udtrykke min store støtte og landets vilje at yde beskyttelse til de efterladte og til alle de jødiske borgere, som ventede på en retssag,« siger han.

Han siger også, at man i Frankrig ikke dømmer borgere, der er syge, men i stedet behandler dem, men tilføjer også, at »hvis man tager stoffer og går amok, så bør det i mine øjne ikke fratage en for ansvaret. Jeg vil bede justitsministeren om at præsentere en ændring af loven snarest.«

Mange franske jøder mener, at sagen beviser, at den franske stat ikke er i stand til at håndtere de omfattende problemer med antisemitisme, som findes i landet. Lederen af Rådet for Jødiske Organisationer i Frankrig har sagt: »Fra nu af må man i vores land torturere og dræbe jøder under straffrihed.«

Frankrig er et af de europæiske lande, der har været hårdest ramt af antisemitisme de seneste år. Det er også det europæiske land, som flest jøder vælger at forlade, fordi de ikke føler, de kan være i sikkerhed i landet. Det er især muslimer, der har stået bag de mange overfald.

Kobili Traore har siden mordet på Sarah Halimi været på et psykiatrisk center.