Jødisk mand angrebet uden for synagoge i Hamborg

Det jødiske samfund i Hamborg fejrer ligesom jøder over hele verden løvhyttefest i disse dage. Men markeringen i Hamborg blev søndag overskygget af et forfærdeligt angreb mod en 26-årig studerende.

Den unge jødiske mand bar kippa og var på vej ind i Hohe Weide-synagogen, da han pludselig blev overfaldet af en gerningsmand, der slog ham i hovedet med en skovl. Han blev angiveligt ramt flere gange.

Der var allerede politi til stede ved synagogen, som var sat til at beskytte den. De kunne derfor med det samme arrestere den 29-årige gerningsmand. Ifølge en talsmand for politiet var han forvirret og derfor svær at afhøre. I lommen havde han et stykke papir med et nazisymbol (svastika) på. Der er tale om en tysk mand

Offeret blev kørt på hospitalet og er i alvorlig tilstand, men uden for livsfare.


Overfaldet fandt sted uden for Hohe Weide-synagogen i Hamborg. (Foto: Wikimedia)

Udenrigsminister: Modbydelig antisemitisme

Politiet har indtil videre ikke sagt noget om gerningsmandens motiv. Men ifølge Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas, kan der ikke være tvivl: »Dette er ikke en isoleret hændelse. Dette er modbydelig antisemitisme, som vi alle må tage afstand fra,« skriver han på Twitter.

Også ledere for det jødiske samfund i Tyskland har fordømt angrebet. De udtrykker i samme ombæring bekymring for udviklingen i Tyskland, hvor der den seneste tid har været en stigning i antallet af antisemitiske hændelser. I 2019 blev der registreret 2.032 tilfælde, hvilket var en stigning på 13 procent i forhold til året før.

Angrebet uden for synagogen i Hamborg sker cirka et år efter et angreb uden for synagogen i den østtyske by Halle. Et angreb, som kostede to personer livet.

Den seneste tid har tyske jøder sagt, at coronasituationen giver næring til antisemitismen. For eksempel florerer konspirationsteorier om, at jøder skulle stå bag virussen.