Jødiske teenagere anholdt – mistænkt for mord på palæstinensisk kvinde

I alt fem jødiske teenagedrenge er ad to omgange blev anholdt af Israels efterretningstjeneste Shin Bet, som tager sig af efterretningsarbejdet i Israel og på Vestbredden.

De fem unge mænd er mistænkt for at stå bag mordet på den 47-årige palæstinensiske kvinde Aisha al-Rawbi, som mistede livet midt i oktober. Her kom kun kørende ved Tapuah-krydset på Vestbredden med sin mand og deres 9-årige datter - på vej hjem fra et bryllup i Hebron. Pludselig røg en stor sten ind ad bilens rude og ramte al-Rawbi i hovedet. Det stod hurtigt klart, at der sandsynligvis var tale om en terrorangreb begået af ekstremistiske bosættere, og Shin Bet begyndte eftersøgningen.

30. december blev tre unge mænd så anholdt, og i lørdags yderligere to. De er alle mistænkt for både mordet på den palæstinensiske kvinde og flere andre terrorrelaterede handlinger. De går alle på en yeshivaskole i bosættelsen Rehelim, som ligger i nærheden af Tapuah-krydset.

 

Brændte israelske flag af

Søndag offentliggjorde Shin Bet en video af det, der tilsyneladende er nogle af de unge mænd i færd med at brænde et israelsk flag af. En video, de selv har optaget. Efterretningstjenesten har også konfiskeret et israelsk flag med påmalede nazitegn fra en af teenagernes hjem. På flaget stod der også »død over zionisterne«.

Det vides ikke, hvad de øvrige anklager mod drengene, som alle er under 18 år, består i.

Men de har formentlig tilknytningen til bevægelsen Hilltop Youth, som er en yderligtgående højreorienteret bosætterbevægelse. Da der søndag var en høring om sagen i Rishon Lezion, var mange Hilltop Youth-demonstranter mødt op. De forsøgte angiveligt at lave så meget støj, at de forstyrrede høringen.

De protesterede over Shin Bet, som de mener bryder loven ved at isolere de unge og »tvinge en tilståelse ud af dem«. Shin Bet har dog afvist anklagerne og sagt, at man følger reglerne – uanset om der er tale om jødiske eller arabiske terrormistænkte. Ifølge Shin Bet er der kræfter, blandt andet i bosætterbevægelsen, som vil miskreditere efterretningstjenesten. Shin Bet siger i en udtalelse, at »forsøgene på at tilsværte agenturet og delegitimere deres aktivitet ikke vil forhindre dem i at bekæmpe terrorisme«.

Med jævne mellemrum bliver palæstinensere udsat for de såkaldte prismærkeangreb. Det er jødiske bosætteres hævnangreb mod tilfældige palæstinensere. Eksempelvis kan rømning af ulovlige israelske bosættelser være det, der udløser prismærkeangrebene.