Jordan tilbagekalder ambassadør og vil bruge israelsk fange i forhandling

Det er 25 år siden, Israel og Jordan underskrev en fredsaftale. Men som man kunne læse om her på siden for nylig, er der i dag kold luft mellem de to lande. Krisen er nu yderligere forværret af, at en jordansk kvinde, som sidder i såkaldt administrativ detention i Israel, er i kritisk fysisk tilstand som følge af en sultestrejke, der har varet 37 dage.

Onsdag blev hun for tredje gang indlagt på hospitalet. Det skete nogenlunde samtidig med to andre dramatiske begivenheder.


Grænsen til Jordan. Israel kontrollerer også det område af Vestbredden, der grænser op til Jordan. Et område, som Netanyahu flere gange har ytret ønske om at annektere. (Foto: Ole Andersen)

Ambassadør forlader Israel

Tirsdag aften meddelte den jordanske regering, at man tilbagekalder sin ambassadør i Israel. Begrundelsen er, at Israel nægter at frigive den 32-årige kvinde, som har siddet i administrativ detention siden 20. august, samt en jordansk mand, der blev arresteret 2. september og ligeledes sidder i detention – hvilket betyder, at de er tilbageholdt, uden at der er en formel anklage imod dem. Ifølge den jordanske udenrigsminister, Ayman Safadi, er der tale om ”en illegal og inhuman tilfangetagelse”. Safadi siger også, at man vil tage diplomatiske og politiske midler i brug for at få dem hjem igen.

Både den 32-årige kvinde og den 29-årige mand blev arresteret ved Allenby-grænseovergangen mellem Jordan og Vestbredden. Det er sparsomt med information fra de israelske myndigheder, når det gælder begrundelsen for at arrestere dem. Men ifølge den israelske avis Haaretz siger kvindens advokat, at hun er mistænkt for at have mødtes med personer fra terrorgruppen Hizbollah. Ifølge advokaten er det korrekt, at hun en enkelt gang mødtes med en person fra radiostationen al-Nour, som er ejet af Hizbollah. Israelerne mistænker hende angiveligt for at tage til Vestbredden for at hverve folk til terrorgruppen.

 

Vil bruge israeler til at gennemtvinge udlevering

Den anden begivenhed, som bidrager til dramatikken, er, at en israelsk statsborger tirsdag blev arresteret af jordanske myndigheder. Det forlyder, at manden blev arresteret i forbindelse med en badetur i Jordanfloden, hvor strømmen førte ham over på den jordanske side. Her blev han taget af grænsevagter og ført til afhøring. Nu tyder meget på, at Jordan vil bruge denne mand til at få de to jordanere udleveret. Et parlamentsmedlem, som også er leder af udenrigskomiteen, har sagt, at ”fra et politisk synspunkt kan vi ikke snakke om fangeudveksling med besættelsesmagten, men vi kan bruge israeleren til forhandling om de to jordanske fanger”.

Ifølge avisen Al-Quds Al-Arabia har et andet jordansk parlamentsmedlem endda udtalt, at den israelske fange bør bruges til at kræve samtlige jordanere i israelske fængsler løsladt. Det drejer sig ifølge kilden i så fald om mindst 22 personer.

Jordan og Egypten er de eneste arabiske lande, der har indgået fredsaftale med Israel. I begge tilfælde er sikkerhedssamarbejdet et af de mest værdifulde elementer for parterne. Men i begge lande er der i befolkningen en pro-palæstinensisk holdning og en modstand mod staten Israel.

For Jordans vedkommende handler det også om, at man ønsker oprettelsen af en palæstinensisk stat, så mange af de mennesker med status som palæstinensisk flygtning, der bor i Jordan, kan forlade landet.