Kampe mellem Israels og Islamisk Jihad passede Hamas glimrende

Siden søndag har der været våbenhvile ved Gaza efter fem dages intense kampe mellem Israel og terrorgruppen Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ). Dermed tyder meget på, at kampene i denne omgang er overstået. Israel indledte med et overraskelsesangreb, hvor de dræbte tre PIJ-ledere. Herefter fulgte så fem dage med gensidige angreb.

Endnu en gang holdt terrorgruppen Hamas sig på sidelinjen. Det er egentlig Hamas, der har kontrollen og ansvaret i Gaza. Og derfor er Israels grundlæggende princip, at man holder Hamas ansvarlig for alle raketangreb – også selvom det er fx PIJ, der står bag.

Både i denne omgang og ved de forrige kampe i august 2022 har Israel dog valgt at undlade at inddrage Hamas i kampene. Det lader til, at både Israel og Hamas har en interesse i at gøre det på den måde.

For Israels vedkommende handler det om, at man denne gang ville svække PIJ ved at dræbe nogle af gruppens højtstående ledere – uden at det eskalerede til en decideret krig. Det lykkedes. Israels hær (IDF) siger, at de har gennemført 21 målrettede likvideringer – seks af dem mod topledere.

PIJ er en væsentlig mindre terrorgruppe end Hamas. Derudover er den en mere rendyrket terrorgruppe, hvorimod Hamas også udgør en form for regering i Gaza. Gruppen har desuden politiske drømme om at overtage den formelle magt på Vestbredden – for eksempel når Det Palæstinensiske Selvstyres præsident, 87-årige Mahmoud Abbas, dør. På den måde er Hamas en mere kompleks størrelse – selvom det altså også er en terrorgruppe, der deler PIJ’s ønske om at udslette Israel.

Selvom de to grupper har dette fælles ønske, er de også rivaler. Derfor har sidste uges kampe givetvis passet Hamas glimrende. PIJ har så at sige gjort det beskidte arbejde ved at affyre raketter og granater mod Israel. Og de er samtidig blevet væsentlig svækket af Israel, som denne gang stort set nøjedes med at angribe PIJ-mål – herunder topledere, våbenlagre, baser, affyringspositioner.


Udsigt mod Gaza fra den israelske by Sderot. (Foto: Ruben Bernhard)

Israel burde holde Hamas ansvarlig

Der er ingen tvivl om, at Hamas er den stærkeste af de to grupper. Ifølge palæstinaekspert Michael Milhstein fra Moshe Dayan Center for Mellemøst- og Afrikastudier kunne Hamas – hvis de ville – godt have beordret PIJ til at standse affyringerne mod Israel. Men han mener, at Hamas var fint tilfreds med at se deres to fjende bekrige hinanden. »PIJ er en hovedpine for Hamas. De er rivaler, og PIJ udgør en trussel for Hamas,« siger han til The Times of Israel.

Milhstein mener dog, at Israel begår en fejl, når man vælger ikke at holde Hamas ansvarlig for de raketter, som affyres af PIJ. Ifølge ham bør man ikke tillade, at terrorgruppen kan sidde i fred og ro på sidelinjen, mens deres to rivaler bekæmper hinanden i et territorium, som de selv kontrollerer.

»Fremover burde vi sige, at hvis I (Hamas, red.) tillader raketter, vil der ikke blive givet arbejdstilladelser og lønsedler,« siger han med henvisning til, at omkring 17.000 palæstinensere fra Gaza får lov at arbejde i Israel, og at Israel tillader Qatar at sende kontanter over grænsen til Hamas.

 

Status: Næsten 1500 raketter og granater

IDF har efter våbenhvilen offentliggjort en række tal, der fortæller lidt om de fem dages kampe:

  • 1.468 raketter/granater blev affyret fra Gaza mod Israel
  • 290 af dem krydsede dog ikke grænsen og landede derfor i Gaza – hvor de ifølge IDF var skyld i mindst fire palæstinenseres død.
  • Af de øvrige var der cirka 450, der fløj med retning mod befolkede områder i Israel. Missilforsvaret eliminerede cirka 95 procent af dem.
  • De cirka 20 projektiler, som slap igennem missilforsvaret, dræbte to personer: en 82-årig kvinde fra Rehovot og en mand, som boede i Gaza, men som arbejdede i Israel. Han befandt sig i et ubefolket område (stik imod myndighedernes anvisninger), hvor der ikke er missilskjold.
  • Israel har gennemført 21 målrettede likvideringer af PIJ-ledere. Derudover ramte man cirka 400 PIJ-mål.
  • Ifølge Sundhedsministeriet i Gaza, som styres af Hamas, er 33 personer blevet dræbt i Gaza.