Konflikten med Iran optrappes kraftigt

Iran har i mange år været betragtet som Israels største fjende. Alligevel ringer alarmklokkerne i disse lidt højere end normalt.

For nogle dage siden sagde lederen af det iranske luftvåben i et interview, at Israel er »dømt til undergang«, hvis konflikten bryder ud i krig.

Også israelske ledere har for nylig formuleret sig på en måde, som antyder, at en mere åben krig mod Iran er tættere på, end den har været længe. IDF-chef Aviv Kochavi har sagt, at Israel forbereder sig på at angribe atomanlæg i Iran, hvis man vurderer, at det er nødvendigt og det rette at gøre. Ligeledes i denne uge gennemførte den israelske flåde en stor øvelse i samarbejde med flåder fra USA, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater. Det er ikke længe siden, at det israelske luftvåben på samme måde gennemførte intensive øvelser som forberedelser på en mulig krig. Nogenlunde samtidig sagde Israels finansminister, Avigdor Lieberman, at »en konflikt med Israel kun er et spørgsmål om tid«.

Af andre begivenheder, som har fået alarmklokkerne til at ringe, kan nævnes, at Israel for nylig afsatte et stort beløb til en eventuel krig mod Iran.

Lederen af det iranske luftvåben sagde i interviewet, at Israel »måske er i stand til at indlede en krig, men Den Islamiske Republik (Iran) vil afslutte den med det zionistiske regimes undergang.«

 

Israel vil forhindre iransk atomvåben

Grunden til, at situationen eskalerer nu, er, at iranerne ifølge Israel er meget tæt på at komme i besiddelser af atomvåben.

Israels politikere og diplomater har længe arbejdet hårdt for at få det internationale samfund til at reagere. Men udbyttet af anstrengelserne har ikke været tilfredsstillende. Derfor er Israel klar til at tage sagen i egen hånd – og i yderste konsekvens angribe atomanlæg i Iran.

Forhandlingerne om en genoptagelse af den atomaftale fra 2015, der havde til formål at hæmme det iranske atomprogram, har længe ligget døde. Men nu er det planen, at forhandlingerne genoptages 29. november, forlyder det. Israel forsøger at presse blandt andet USA til ikke at indgå en aftale, som ifølge israelerne vil styrke Iran.

Det er næppe sandsynligt, at de angreb, parterne truer med, vil blive til virkelighed, før det står klart, hvad de genoptagede forhandlinger bringe med sig.

Sideløbende bekæmper Israel og Iran hinanden på mange andre fronter i en såkaldt skyggekrig. Der har især været mange tilfælde af hackerangreb mod det andet lands infrastruktur.