Kontroversiel lov: Nu må man kun demonstrere 1 km fra sit hjem

Alt tyder på, at det nu vil lykkes den israelske regering at få vedtaget en kontroversiel lov om restriktioner i forbindelse med de store demonstrationer mod netop regeringens leder, Benjamin Netanyahu, som har fundet sted de seneste mange uger.

Netanyahus parti, Likud, forsøgte ellers i fredags at få indført restriktionerne inden yom kippur, som begyndte søndag aften. Men det ville det andet store regeringsparti, Blå og Hvid, ikke være med til. Det skyldtes, at Likud ville have, at restriktionerne også skulle gælde, når den nationale nedlukning på et tidspunkt ophører.

Restriktionerne, som forventes at træde i kraft ved midnat tirsdag, betyder, at man kun må deltage i demonstrationerne, der finder sted højst en kilometer fra ens hjem. Demonstrationer bliver med andre ord ikke en lovlig undskyldning for at bevæge sig mere end 1 km væk.

 

Voldsomme sammenstød foran Knesset

Tirsdag var en stor gruppe demonstranter mødt op foran Knesset, hvor de forsøgte at ophænge et skilt med teksten: ”Bruger coronavirus til at indføre diktatur”.

Demonstranterne mener, at Netanyahu udnytter corona til at bekæmpe de demonstranter, som kræver Netanyahus fratrædelse.

En demonstrant blev anholdt for at skade en kvindelig betjent. Også to andre blev anholdt for vold mod politiet. En talsmand for en af de grupper, der arrangerer demonstrationerne, sagde uden for Knesset: ”I er ansvarlige for den store skade, der bliver gjort på borgernes lighed og frihed”.

Lovforslaget er godkendt i Justitskomiteen, og senere tirsdag vil det efter alt at dømme blive godkendt i Knesset, efter at Blå og Hvid har accepteret det.

Loven vil i første omgang gælde en uge og kan forlænges i op til tre uger.

Man må forvente, at loven kan puste yderligere til den utilfredshed med regeringen, som langsomt men sikkert breder sig til stadig større dele af befolkningen.