Kontroversiel præsident er i Israel for at købe våben

I disse dage besøger den filippinske præsident, Rodrigo Duterte, Israel. Besøget er kontroversielt, fordi Duterte tidligere har sammenlignet sig med Hitler. Det gjorde han, da han sagde, at han ”med glæde ville slagte” millioner af narkomaner, ligesom Hitler slagtede millioner af jøder. Duterte fører en hård krig mod narkoindustrien i Filippinerne. Det har kostet op mod 12.000 mennesker livet, og mange kritiserer Duterte for at bruge ulovlige midler og for at fængsle personer uretmæssigt. Han beskyldes også for at chikanere og forfølge sine kritikere. Desuden er han berygtet for flere uhyrlige citater. For eksempel har han sagt, at han gerne ville have voldtaget en smuk australsk missionær, som blev dræbt i 1989. Han har også kaldt paven, Obama – og selv Gud – for de værste skældsord. Og ja – i sin valgkampagne lovede han at slagte de kriminelle og narkomanerne.

Nu er han så i Israel for at købe våben. Andre lande, blandt andet USA og Kina, har nemlig indført restriktioner over for Duterte og vil ikke sælge ham alle slags våben på grund af anklagerne om, at han bryder menneskerettigheder i kampen mod narko. Men i Israel kan han frit købe de våben, han vil.

Da han i dag mødtes med Israels præsident, Reuven Rivlin, var mange mødt op uden for præsidentboligen for at vise deres utilfredshed med gæstfriheden. Rivlin benyttede lejligheden til at fortælle Duterte, at ”Hitler var Djævelen selv”. Men forholdet mellem Israel og Duterte lader ellers til at være godt. Den filippinske præsident roste Israel for at have hjulpet i kampen mod islamisk terror, som også præger Filippinerne – og han fik også nævnt, at Filippinerne i 1947 stemte for FN’s delingsplan, som banede vejen for oprettelsen af staten Israel. Rivlin mindedes, at Filippinerne var med til at redde 1300 jøder under Anden Verdenskrig.

Det er ikke første gang, at Israel kritiseres for handel med våben. Senest i 2017, hvor landet solgte våben til Myanmar, hvor militæret har forsøgt at udrydde rohingyaerne, som er et muslimsk mindretal. Og nu er det så Filippinerne, som får israelske våben i den kamp mod narkoindustrien, som mange altså mener føres på en måde, som bryder med menneskerettigheder.

 
Mange mener ikke, at Israel burde byde den kontroversielle filippinske præsident velkommen. (Foto: Wikimedia)

Hvorfor tager Israel imod ham?

I en leder på Times of Israels hjemmeside oplister chefredaktør David Horovitz den lange række af skandaløse handlinger og udtalelser, som klæber til Duterte. Han slutter af med at skrive: ”Den mand har ikke noget at gøre her.”

Grunden til, at Israel vælger at tage imod en bandit som Duterte, er sandsynligvis først og fremmest det økonomiske aspekt i at handle våben med ham. Dernæst håber Israel på filippinsk støtte i FN. Og rygterne går også på, at den filippinske ambassade er på vej til Jerusalem.

Inden besøget udtalte en israelsk repræsentant for regeringen: ”Der er mange kontroversielle ledere i verden og mange lande, der kritiserer dem. Duterte er ikke boykottet af verden, og han har besøgt mange lande, siden han blev præsident.”

Det lader altså til, at Israel ser igennem fingre med Dutertes udtalelser og hans brutale metoder i kampen mod narko.