Kort nyt fra ugen, der gik

Israel og Marokko indgår fredsaftale

Marokko bliver det fjerde land inden for kort tid, der indgår en fredsaftale med Israel. Også denne aftale er kommet i stand med USA som mægler, og den indbefatter blandt andet, at USA anerkender Marokkos ret til Vestsahara.

Aftalen betyder ifølge Trumps svigersøn Jared Kushner, der har ledt forhandlingerne, at der vil blive oprettet ambassader og indgået handelsaftaler. Han lægger også vægt på, at Marokko med aftalen sender et meget positivt signal til landets jødiske samfund – og anerkender landets bånd til det jødiske folk.

Kushner sagde også i forbindelse med offentliggørelsen, at det er et spørgsmål om tid, før Saudi-Arabien og Israel indgår en aftale.

Med aftalen tager Israel endnu et stort skridt væk fra sin position som et isoleret land i Mellemøsten.

 

Hjælpeorganisation: Mange har svært ved at få mad på bordet

Ifølge Letet, som er en organisation, der bringer mad ud til fattige, er behovet for hjælp vokset markant under coronakrisen.

Organisationen opererer med et begreb, der på engelsk kaldes »food insecurity«. Det betyder, at man har svært ved at sikre en fast og bare nogenlunde god kost. Før coronakrisen gjaldt det ifølge Letet cirka 513.000 familier. Under coronakrisen er yderligere 143.000 familier blevet tilføjet.

At mange israelere er økonomisk hårdt ramt af krisen, er også tydeligt, når man ser på arbejdsløsheden. Næsten en million israelere er enten arbejdsløse eller på ulønnet orlov.

 

Åbner shoppingcentre og markeder trods mange smittede

Tirsdag valgte Israels corona-kabinet, som består af udvalgte ministre, embedsmænd og fagfolk, at genåbne landets shoppingcentre og markeder – dog med visse restriktioner. De havde også planlagt et udgangsforbud om aftenen og natten. Men det blev droppet på grund af ”juridiske udfordringer”.

Både mandag og onsdag var der hele 1800 smittede. Det var det højeste siden 10. oktober. De fleste er enige om, at Israel nu befinder sig i en tredje smittebølge.

 

Nyt parti med Netanyahus rival i spidsen

Tirsdag kom nyheden om, at Gideon Sa’ar vil stifte sit eget højrefløjsparti med navnet ”Nyt håb”. Sa’ar har været medlem af Likud, hvor man har betragtet ham som førsteudfordreren til Netanyahu. I efteråret 2019 var det da også ham, der stillede op mod Netanyahu ved det interne formandsvalg. Han tabte dog klart.

Sa’ar siger, at han vil gå efter premierministerposten og tilføjede, at Likud er blevet ”et redskab for personlige interesser for den person, der leder partiet – herunder hans retssager”. Han sagde også, at Likud ”i høj grad har skiftet karakter de seneste år”.

 

Israel møder Danmark i kvalifikation til VM i fodbold

Da der mandag blev trukket lod til kvalifikationspuljerne forud for VM i 2022, endte Danmark og Israel i samme pulje.

Og de to lande åbner endda puljen med en kamp i Israel 25. marts. 7. september mødes de to hold i København. I begge kampe vil Danmark være favorit. Flere danske fodboldeksperter har dog betegnet Israel som ”en joker”.