Kort nyt fra ugen, der gik

Delegationer fra Bahrain og Emiraterne fejrer chanukka ved Grædemuren

Hele ugen har man fejret chanukka i Israel. En central del af fejringen er, at man hver dag tænder et lys i en niarmet lysestage.

Denne lille ceremoni finder også sted ved Grædemuren i Jerusalem. Og her deltog en gruppe særlige gæster, da det sjette lys skulle tændes. Nemlig en delegation af ”sociale aktivister og meningsdannere” fra hhv. Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater. Overrabbiner Shmuel Rabinovich kaldte besøget et ”chanukka-mirakel”

 

Nordmand får vigtig position i Mellemøsten

FN skal have ny udsending til Mellemøsten, efter at Nickolay Mladenov skifter sit job ud med posten som udsending til Libyen.

Han bliver erstattet af norske Tor Wennesland, som er 68 år og lige nu er Norges mellemøst-udsending. Han har med andre ord erfaringen med sig.

Israel har været glade for Mladenov, som blandt andet har hjulpet i forbindelse med flere våbenhvileaftaler med Hamas.

 

Modvilje mod vaccine især blandt ultraortodokse

Israel vil efter planen begynde at vaccinere befolkningen enten søndag eller mandag. Men nogle meningsmålinger viser, at mere end halvdelen af israelerne har forbehold over for at skulle vaccineres.

Det gælder især de ultraortodokse, som præges af, hvad deres rabbinere siger. Derfor holdt sundhedsmyndighederne i denne uge et møde med rabbinere fra byen Bnei Brak, som tidligere har været et coronahotspot. Der bor primært ultraortodokse jøder i byen. Rabbinerne i byen ville ikke give den opbakning til vaccinen, som man fra myndighedernes side havde håbet.

Tirsdag valgte rabbinere for den litauiske del af det ultraortodokse samfund i landet at opfordre til at tage vaccinen. Det samme har ledere for de sefardiske jøder gjort. Men inden for den hasidiske jødedom er der stadig udbredt modvilje mod vaccinen.

 

Hollandsk museum må beholde jødisk families maleri

Arvingerne til en jødisk familie, der under Anden Verdenskrig mistede et maleri malet af Wassily Kandinsky, får ikke familiens arvestykke tilbage. Det bliver i stedet hængende på Stedelijk Museum i Amsterdam, efter at en hollandsk domstol vurderede, at museet ikke er forpligtet til at returnere det.

Arvingernes advokater udtrykte skuffelse over, at retten ”ikke anerkender familiens ret til at få returneret den ejendel, som de mistede under Holocaust”.

 

Valg kommer nærmere

Sandsynligheden for, at der bliver udskrevet israelsk valg på tirsdag, vokser. Sidste uges nyhed om, at Gideon Sa’ar forlader Netanyahus parti og stifter sit eget, fik mange til at konkludere, at Netanyahu nok ikke ville turde udskrive valg nu, fordi meningsmålingerne gav Sa’ar op mod 17 mandater. Men i løbet af ugen kom det frem, at Netanyahu og Gantz er standset forhandlingerne om en finanslov. Og uden en finanslov for 2020 bliver der automatisk udskrevet valg lillejuleaften.

Juleaftensdag i 2018 blev der også udskrevet valg, som blev afholdt i april 19. I mellemtiden har der været afholdt yderligere to valg, henholdsvis i september 19 og i marts 20.