Kort nyt fra ugen, der gik

Vaccinen viser god effekt

Der er gode resultater at spore blandt en gruppe på 523.000 israelere, som har fået både første og anden dosis af Pfizers coronavaccine. Af dem er 0,1 procent efterfølgende blevet konstateret smittede med corona. Kun fire har været alvorligt syge, og ingen er døde.

»Data viser, at vaccinen er meget effektiv, og vi er ikke i tvivl om, at den har reddet mange israeleres liv,« lyder det fra en læge fra Maccabi Healthcare Service, der har leveret de gode nyheder.

Samtidig er der sket en udvikling, hvor færre og færre israelere bliver vaccineret. Det skyldes angiveligt, at mange simpelthen fravælger at få vaccinen. Blandt andet fordi mange ikke stoler på myndighederne, og fordi der er blevet spredt et falsk rygte om, at vaccinen kan give nedsat frugtbarhed.

Kapaciteten til at vaccinere op mod 200.000 dagligt bliver slet ikke udnyttet lige nu. Den seneste uge er der givet cirka 700.000 skud. Læger fortæller om, at de er begyndt ringe ud til folk for at få dem til at komme hen og blive vaccineret.

3,7 millioner israelere har fået første skud, og af dem har 2,3 millioner også fået andet. Smittetallene er fortsat tårnhøje med omkring 4-5000 daglige smittede.

 

Beskylder jøder for corona

I den tyske by Køln kunne man i denne uge finde chokerende flyere, der beskyldte jøder for at stå bag coronapandemien.

»Har vi egentlig et coronaproblem? Eller har vi i virkeligheden et problem med jøder?« stod der. Flyeren nævnte desuden Angela Merkel, to ministre og en virolog og påstod, at de var jøder – selvom ingen af dem er det. »Jo flere jøder i politik, jo værre går det«, stod der på flyeren.

Også i forbindelse med andre protester mod restriktionerne i Tyskland har der været antisemitiske ytringer. Nogle har for eksempel sammenlignet nedlukningen med Holocaust.

 

Netanyahu tilbage i retssalen

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har været i retten for anden gang i forbindelse med anklagerne mod ham om korruption og magtmisbrug – og i et enkelt tilfælde bestikkelse. Mødet, hvor Netanyahu erklærede sig uskyldig i alle tre sager, varede ganske kort tid.

Hans advokater forsøger at trække sagen så meget i langdrag som muligt. Det forventes i første omgang, at fasen, hvor der skal gives vidneudsagn, udskydes til efter valget 23. marts. Men dommeren gav udtryk for, at vidnefasen burde have været gennemført for længe siden.