Kort nyt fra ugen, der gik

Spontan fest forud for purim-nedlukning

Onsdag besluttede regeringen at indføre et delvist udgangsforbud i forbindelse med purim, som begyndte torsdag og formelt slutter fredag aften. Men nogle steder ville man under normale omstændigheder have markeret højtiden til en gang søndag.

Både torsdag, fredag og lørdag vil det være forbudt at bevæge sig mere end 1 kilometer væk fra sit hjem fra kl. 20.30 om aftenen til klokken 5 om morgenen.

Onsdag aften – kort efter beslutningen – valgte flere hundrede i Tel Aviv at gå på gaden for at markere purim, inden forbuddet trådte i kraft. Det fik sundhedsminister Yuli Edelstein til at sige: »De, som deltager i festerne, skal vide, at en stigning i smittetallene vil være i jeres navn, lukning af butikker vil skyldes jer, og I vil få tabte menneskeliv på samvittigheden.«

 

Vil åbne landet helt i april

Premierminister Netanyahu sagde i denne uge, at han håber, at alle voksne israelere er vaccineret i slutning af marts. I så fald ser han frem mod en »fuld genåbning« af landet i april. Sandsynligvis først efter påske, som er i begyndelsen af april.

Selvom 4,6 millioner israelere har fået begge stik, er smittetallene stadig meget høje. I denne uge har de ligget omkring 4000 smittede hver dag.

 

Nu må Sundhedsministeriet udlevere personlige oplysninger

Knesset vedtog i denne uge en kontroversiel lov. Den giver Sundhedsministeriet tilladelse til at udlevere information til lokale myndigheder om, hvem der ikke er blevet vaccineret – og hvem der har fået første stik, men ikke mødte op til at få andet stik. Oplysningerne må dog kun bruges til at opfordre de pågældende personer til at få vaccinen.

Tamar Zandberg fra partiet Meretz var blandt dem, der stemt imod: »[Vaccinekampagnen] er det vigtigste i Israel lige nu. Men fingeren på aftrækkeren klør lige lovligt meget, når man vedtager love, der krænker borgernes privatliv,« sagde hun og kaldte det »en glidebane«. Omvendt argumenterede Likuds Haim Katz for, at »værdien er privatliv er mindre end værdien af menneskeliv«.

 

Kanal annullerer afsnit om ortodokse jøder

Den canadiske tv-station NBC har trukket et afsnit af serien »Nurses« tilbage. I afsnittet er der en scene, hvor en ultraortodoks patient skal have en knogletransplantation. Men hans far er imod, fordi det »kan komme fra en død ikke-jøde – en araber, en kvinde«.

Det fik adskillige jødiske grupper til at protestere, fordi fremstillingen af ortodokse jøder ikke bare er nedladende, men også forkert. En kendt blogger ved navn Allison Josephs skriver: »Ideen om, at sådan en operation ville være problematisk som følge af at benet kan komme bestemte steder fra, er ikke bare falsk ifølge jødisk lov. Det bringer også mænd med lange krøller og sort hat i stor fare.«

For nylig blev NBC også kritiseret for et afsnit af satireprogrammet Saturday Night Live, hvor en vært sagde, at Israel kun vaccinerer den jødiske del af befolkningen. Hvilket også er løgn.