Kort nyt: Rafahoperation nærmer sig; Israel afviser påstand om massegrav

Meget tyder på, at Rafah-operation nærmer sig

Efter at der tilsyneladende er faldet ro på kampene mellem Iran og Israel (i hvert fald for nu), rettes den israelske hærs (IDF’s) fokus igen mod Hizbollah og Hamas. De seneste uger har Israel ikke udført lige så mange angreb i Gaza, som de ellers har gjort i løbet af krigen. Men tirsdag blev angrebene mod Hamasmål intensiveret kraftigt – både i det nordlige og i det centrale Gaza. Målene var blandt andet affyringsramper, observationsposter, våbenlagre – og Hamas-terrorister. De mange angreb vidner om, at Hamas stadig er aktiv i det nordlige og centrale Gaza – også selvom det angiveligt ikke er på et organiseret niveau.

Mange forventer, at Israel gør klar til en landoffensiv i den sydligste by Rafah, hvor der ifølge IDF er fire intakte Hamas-bataljoner (man mener, at der er i alt seks »fungerende« bataljoner tilbage ud af de oprindelige 24). I Rafah befinder sig også mere end en million civile palæstinensere. Satellitfotos, som er undersøgt af Associated Press, viser angiveligt, at Israel er ved at bygge en enorm teltlejr i nærheden af Khan Younis. Israel har sagt, at man vil evakuere de civile, før man angriber Rafah. Israels udfordring har indtil nu været, at USA ikke har støttet sådan en invasion. Men ifølge journalist Jotam Confino har den situation nu ændret sig. Han siger, at Israel har undladt et stort angreb på Iran for at USA i stedet ændrer tilgang til en invasion af Rafah.

Og ifølge Wall Street Journal kommer invasionen om lidt. Mediet citerer israelske og egyptiske kilder, der siger, at de første par uger vil gå med evakuering i samarbejde med USA, Egypten og arabiske lande. Ifølge Wall Street Journals kilder forventes det, at de efterfølgende kampe vil vare cirka seks uger. Men den slags er naturligvis meget svært at forudsige.

 

Udelader Hamas i rapport om seksuel vold og voldtægt

Tirsdag offentliggjorde FN’s generalsekretær en rapport om organisationer, som FN mistænker for at have begået seksuel vold i forbindelse med konflikt/krig. Men Hamas blev ikke nævnt blandt disse organisationer. Ganske vist nævnes det i rapporten, at der blev begået seksuel vold 7. oktober, men Hamas udpeges ikke som de skyldige. I begyndelsen af marts udkom der ellers en FN-rapport, der sagde, at der var tydelige beviser for voldtægt og seksuelle krænkelser under Hamas’ angreb.

Israels udenrigsminister, Israel Katz, er rasende på FN’s generalsekretær, Antonio Guterres. Selvom FN-rapporten fra marts »tydeligt anerkender forbindelsen mellem Hamas’ terrorangreb og den forfærdelige seksuelle vold, undlader FN’s generalsekretær at give terrororganisationen Hamas skylden,« lyder det i en udtalelses fra Israels udenrigsministerium.

 

Israel afviser at stå bag massegrav

Lørdag påstod Hamas at have fundet en massegrav ved Nasser-hospitalet i Khan Younis, som ifølge dem var gravet af israelske soldater. I graven lå angiveligt mere end 200 lig.

Men Israel afviser påstanden. Og ifølge resultater af geopositionering (hvor man undersøger den geografiske position af en genstand eller begivenhed) blev graven gravet af palæstinensere før og under Israels invasion af Khan Younis.

Til gengæld har Israels hær sagt, at man har ledt efter gidsler i gravene. »Undersøgelsen blev udført på en ordentlig og respektfuld måde, hvor de afdødes værdighed blev opretholdt,« siger IDF. Der blev ikke fundet nogen gidsler i gravene.

I denne tråd på X kan man se videoer og billeder, der ved hjælp af geopositionering angiveligt viser, at massegravene blev gravet af palæstinensere.

I flere måneder kæmpede Israel mod Hamas i Khan Younis. Blandt andet på og ved Nasser-hospitalet, som Hamas ifølge IDF brugte som militær base. IDF siger, at de anholdt 200 terrorister på hospitalet.

Øjenvidner siger, at ødelæggelserne i Khan Younis er enorme.