Krise i Israel: Yderligere nedlukning efter daglige smittetal på næsten 7000

Både tirsdag og onsdag fik næsten 7000 israelere en positiv coronatest. Det svarer til cirka 14 procent af alle de test, der er blevet foretaget de to dage. Og det bringer det samlede antal personer, som et smittet lige nu, op på cirka 56.000.

Det er ekstremt foruroligende tal, der sætter en tyk streg under, at Israel befinder sig i en krise.

At den negative udvikling fortsætter, er især bekymrende, fordi landet i fredags lukkede ned for anden gang. Det lader ikke til at have haft den ønskede effekt, og derfor vedtog regeringen torsdag morgen at lukke endnu mere ned fra fredag klokken 14.


Mahane Yehuda-markedet i Jerusalem er lukket efter stort udbrud af corona i Israel

Bøn, demonstration og transport

Nogle af de områder, der vil blive omfattet af den yderligere nedlukning, er bøn, demonstrationer og transport.

Især den offentlige bøn udendørs og i synagoger har været omdebatteret. Israel står nemlig over for årets vel nok største højtid, yom kippur, som varer fra søndag aften til mandag aften. Den nye nedlukning betyder, at landets synagoger lukker helt fredag klokken 14. Søndag aften, når yom kippur begynder, vil de så åbne igen, men fællesbønnen må kun foregå i små grupper a maks. 10 personer. Mandag aften vil de lukke helt igen.

Når det gælder demonstrationerne, vil det være sådan, at man kun må deltage i demonstrationer, der finder sted 1 km eller mindre fra ens hjem – man må nemlig ikke bevæge sig mere end 1 km væk fra hjemmet i det hele taget, medmindre man har et lovligt ærinde. Under demonstrationerne skal deltagerne være opdelt i grupper a 20. Der er dog en undtagelse med hensyn til demonstrationerne uden for premierminister Netanyahus residens på Balfour Street i Jerusalem. Her må man samles op til 2000 personer i grupper a 20. Der har de seneste mange uger været store demonstrationer. Demonstranterne kræver, at Netanyahu træder tilbage – dels fordi han er anklaget for korruption, dels fordi han ifølge demonstranterne ikke har formået at lede Israel forsvarligt igennem coronakrisen indtil nu.

Stort set al offentlig transport vil blive lukket ned, og muligvis vil man også lukke ned for alle flyafgange ud af Israel.

I forvejen var en del butikker blevet pålagt at holde lukket. Men nu vil endnu flere blive omfattet af nedlukningen, således at det kun er de butikker, som vurderes som absolut nødvendige, der må holde åbent. Eksempelvis apoteker og dagligvarebutikker.

 

Uenighed i regeringen

Det er især nedlukningen af økonomien, der har været uenighed om. I sidste uge anbefalede Finansministeriet, at man ikke skulle foretage en større nedlukning af butikker og erhvervsliv. Finansminister Israel Katz var en af de få ministre, der stemte imod beslutningen. ”Det er muligt at håndtere virussen uden at skade fabrikker og butikker i den private sektor, som ikke er åbne for offentligheden, og som kan følge vejledningen fra Sundhedsministeriet. Israels økonomiske styrke er en del af den nationale styrke. Den må også beskyttes,” sagde han.

Også lederen af regeringens coronaindsats, Ronni Gamzu (som ikke selv er en del af regeringen) var imod den fulde nedlukning af økonomien.

 

Utilfredsheden med Netanyahu tager til

Udenrigsminister Gabi Ashkenazi fra Blå og Hvid er en af dem, der kritiserer Netanyahu for beslutningen om yderligere nedlukning. Han antyder, at det primært handler om, at han vil lægge låg på demonstrationerne. Og at han for at kunne forsvare restriktioner på demonstrationerne er nødt til også at lukke alt andet ned. ”En fuld nedlukning er allersidste udvej. Det skal ikke bruges til at løse demonstrationerne,” har han sagt.

Gruppen ”Sorte Flag”, som står bag demonstrationerne ved premierministerens bolig, har også meldt ud i kølvandet på torsdagens beslutning. ”Dette er et svært tidspunkt for Israels befolkning. Landet står foran en dyb afgrund på grund af Netanyahus uendelige fejltagelser. Han alene er ansvarlig for den største krise i landets historie,” lyder det i en udtalelse.

En af dem, som har forsvaret beslutningen, er noget overraskende indenrigsminister Aryeh Deri fra det ultraortodokse parti Shas. Han har ellers været imod lukning af synagogerne. Men han forsvarer beslutningen, fordi ”mange syge personer, som ikke vidste, de var syge, gik i synagogen på rosh hashanah (det jødiske nytår, som lige har været) og smittede mange af dem, som er syge nu”.

 

En spritny meningsmåling fra Israel Democracy Institute viser, at befolkningens tillid til, at Netanyahu kan lede dem godt igennem krisen, er dalende. 17. september svarede blot 27 procent af de adspurgte, at de stoler på ham. 9. juni var det tal 47 procent, og 1. april var det 57 procent.

Netanyahu har forklaret situationen med, at mange israelere ikke har fulgt reglerne. For eksempel tyder meget på, at mange, som skulle have været i karantæne, ikke har været det.

Han forsvarer også den nuværende nedlukning med, at mange alligevel ville holde fri. Derfor skader det ikke økonomien så meget at lukke ned nu, som det ville gøre på den anden side af højtiderne. Kort efter yom kippur fejrer israelerne sukkot/løvhyttefest, og også her vil nedlukningen være gældende.

 

Bekymrede for økonomien

For rigtig mange israelere er krisen ikke primært det sundhedsmæssige, men i mindst lige så høj grad det økonomiske. Arbejdsløsheden er tårnhøj. Mange har mistet jobbet, fordi de er ansat på timebasis eller på korte kontrakter.

Det forlyder, at 800.000 israelere er arbejdsløse - svarende til cirka 20 procent af alle arbejdsdygtige.

Adspurgt, om de er bekymrede for deres personlige økonomi i fremtiden, svarer 61 procent, at de er bekymrede.

Det er værd at bemærke, at det på det seneste især er dem, der har en indkomst over gennemsnittet, der er blevet bekymrede. 47 procent af israelerne med indkomst over gennemsnittet er bekymrede. For en måned siden var det 35 procent.

Det forlyder, at regeringen gerne ser, at det er færre end 7 procent af testene, som er positive, før de vil åbne op igen. Så der er lang vej fra de nuværende cirka 14 procent.