Krise i regeringen efter raketregn fra Gaza

Truslerne fyger frem og tilbage mellem premierminister Netanyahus parti, Likud, og støttepartiet Jødisk Styrke, som ledes af den kontroversielle Itamar Ben Gvir.

Det sker efter et døgn, hvor der blev affyret lidt over 100 raketter og mortergranater fra Gazastriben mod Israel – hvoraf langt de fleste blev skudt ned af missilforsvaret eller landede i et øde område.

Angrebet mod Israel kom, fordi en sultestrejkende palæstinensisk fange døde i et israelsk fængsel tirsdag morgen. Han var sigtet for terrorvirksomhed for Islamisk Jihad og afventede sin retssag. Han havde sultestrejket i 86 dage.

Både Hamas og Islamisk Jihad lagde det fulde ansvar for hans død på Israel og valgte at angribe. Israel responderede på de mange raketter ved at bombe Hamasmål i Gazastriben.

Efter cirka et døgns kampe er der nu indgået en aftale om våbenhvile.

Ifølge Ben Gvir er der tale om et »svagt« modsvar fra Israel. Han er desuden vred over, at han ikke –  som national sikkerhedsminister – er blevet inddraget i beslutningen om, hvordan Israel skal respondere. Derfor har han og hans parti valgt at boykotte dagens afstemninger i Knesset. Og det har for alvor fået det til at slå gnister mellem Ben Gvir og Netanyahu.

 

»Du er velkommen til at forlade regeringen«

Onsdag eftermiddag udsendte Netanyahus parti, Likud, en udtalelse, hvor de siger, at »hvis Ben Gvir ikke bryder sig om den måde, Netanyahu kører regeringen på, så er han velkommen til at forlade den« – og at »premierministeren bestemmer, hvem der skal deltage i sikkerhedsdiskussionerne«.

Kort tid efter kom der så en kontramelding fra Ben Gvir. I en udtalelse siger han, at »hvis I ikke vil have Jødisk Styrke i regeringen, så er I velkommen til at fyre os. Hvis I ikke ønsker en ægte højrefløjsregering, er I velkommen til at sende os hjem. Vi vil ikke møde op til afstemning i Knesset, før premierministeren forstår dette.«

Dermed er alt umiddelbart lagt til rette for, at Jødisk Styrke forlader regeringen – som dermed vil miste sit flertal. Netanyahu venter på, at Ben Gvir går selv. Ben Gvir venter på, at Netanyahu fyrer ham. Men om det så kommer til at ske, må tiden vise. Det kan nemlig betyde, at regeringen vælter – medmindre Ben Gvir vælger at støtte den udefra. Noget, som har været på tale før.

Det er første gang, at Netanyahu på den måde offentligt har sat hårdt mod hårdt over for Ben Gvir.