Krise mellem Israel og Polen blusser op på grund af sproglig misforståelse

OPDATERING TIL NEDENSTÅENDE: Polen har helt aflyst at deltage i mødet i Israel.

Brugte Israels premierminister bestemt eller ubestemt form, da han i Warszawa udtalte sig om Polens rolle under Holocaust? Det spørgsmål var der stor uklarhed om, da en diplomatisk krise mellem Israel og Polen pludselig var ved at udvikle sig.

Det hele begyndte med, at en journalist fra Times of Israel spurgte Netanyahu til den aftale, han indgik sidste år med Polen. En aftale, hvor Polen blødte op for deres lov, som forbyder at forbinde den polske stat til Holocaust, og hvor Netanyahu og hans polske kollega sammen udtalte, at mange polakker havde hjulpet jøder under krigen. Journalisten ville høre Netanyahus mening om, hvorvidt han dermed havde medvirket til historiske forvrængning – noget, han er blevet beskyldt for af folk fra holocaustmuseet Yad Vashem i Jerusalem.

Hertil svarede premierministeren: ”Her står jeg og siger, at polakker(ne) samarbejdede med nazisterne. Jeg kender historien, og jeg hvidvasker den ikke. Jeg bringer det på banen”.

Som parentesen antyder, blev Netanyahu kort efter refereret af Jerusalem Post for at have sagt, at ”polakkerne” (the poles) – altså den polske stat – samarbejdede. Det vakte stor vrede i Polen, hvor regeringen er meget ømtålelig over for den slags anklager og altså sidste år indførte en lov, som skulle forhindre dem.

Det var ikke tilladt for journalister at optage pressemødet, hvor ordene faldt, og derfor gik der nogle timer, før en talsmand fra Netanyahus kontor kunne offentliggøre en optagelse, som beviste, at han havde sagt ”polakker” – i ubestemt form. Dermed var krisen næsten afblæst.

Den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, meddelte dog i weekenden, at han ikke vil deltage i et møde i Israel i denne uge sammen med sine kollegaer fra Slovakiet, Tjekket og Ungarn. I stedet tager den polske udenrigsminister afsted. Måske.


Mateusz Morawiecki, Polens premierminister, har valgt ikke at rejse til Israel på grund af misforståelsen, da Netanyahu blev fejlciteret for at anklage den polske stat for medvirken til Holocaust.

Nyudpeget udenrigsminister puster til ilden

Søndag opstod der nemlig nye gnidninger. Netanyahu udnævnte Yisrael Katz til udenrigsminister (en post, som Netanyahu selv har haft siden valget i 2015). I et interview søndag sagde Katz, at ”polakker får antisemitisme ind med modermælken”. Denne kommentar er ikke en misforståelse og har vakt stor vrede i den polske regering. Nu overvejer de angiveligt helt at boykotte mødet i Israel i denne uge.

Katz kan se frem til en meget kort periode som udenrigsminister. Grunden til, at Netanyahu har udpeget ham så kort før valget 9. april, er, at en gruppe ved navn Bevægelse for Kvalitet i Regeringen har henvendt sig til Højesteret for at kritisere det forhold, at Netanyahu selv sad på hele fem ministerposter. Højesteret responderede på en måde, så Netanyahu anså det for bedst at afgive et ministerium – og det blev så udenrigsministeriet. Han har også afgivet Immigrationsministeriet. Ud over at være premierminister er han stadig forsvarsminister og sundhedsminister.

Mange mener, at det er uansvarligt af Netanyahu at sidde på så mange ministerposter. Han gør det, fordi han vil have muligheden for at bruge dem som forhandlingsmiddel over for de partier, han tager med i sin regering. For eksempel var Avigdor Lieberman forsvarsminister i en periode midt i den nuværende valgperiode.