Kristne arabere fra Nazaret sender nødhjælp til jødiske naboer

For en uge siden blev byen Nof Hagalil ramt af en ildebrand, der var så voldsom, at 10.000 mennesker måtte evakueres fra deres hjem. Cirka 40 kunne ikke vende tilbage, fordi deres hjem var blevet ødelagt af branden.

Nof Hagalil er det, som tidligere blev kaldt Nazaret Illit (øvre Nazaret), og byen ligger i umiddelbar forlængelse af Nazaret, hvor der primært bor arabiske israelere. I Nof Hagalil bor der primært jøder.

Efter branden har en kristen menighed fra Nazaret rakt en hjælpende hånd til deres jødiske naboer.

Saleem Shalash er præst i menigheden Home of Jesus the King. Han fortæller til det messianske medie Kehila News, at Gud talte til hans kone natten efter den voldsomme brand. Hun fik et ord fra Esajas 60,1, hvor der står: Rejs dig, bliv lys, for dit lys er kommet.

Saleem Shalash fortæller, at det »blev klart, at Herren ønskede, at vi skulle være et lys og vise Jesu kærlighed til de arabere og jøder, der var påvirket af branden«.

Derfor ringede han til Nof Hagalils borgmester og spurgte, hvordan han og menigheden i nabobyen bedst kunne hjælpe. Borgmesteren svarede, at de havde brug for måltider til de evakuerede. Og kort efter kunne folk fra menigheden levere cirka 300 måltider. Nogle blevet distribueret via Nof Hagalil Kommune, andre blev leveret direkte af folk fra menigheden.


Saleem Shalash og en gruppe frivillige pakker mad til deres jødiske naboer fra Nof Hagalil. (Foto: Saleem Shalash)

»Et tegn på de sidste tider«

Ifølge Shalash er der nogle arabere, som er skeptiske over for at hjælpe jøder på den måde – både muslimer og kristne. Selv er han ikke i tvivl om, at det er det eneste rigtige at gøre.

»Når jeg bliver spurgt, hvorfor vi som arabere hjælper jøder, svarer jeg altid, at det er på grund af jeres Messias, fordi det er jeres skrifter. Det er et stærkt budskab, at arabere hjælper jøder. Vi må vise Jesu kærlighed på enhver mulig måde – også selvom det ikke altid er let,« siger Shalash og tilføjer: »Gud skabte mig for at være ham til behag. Det, vi ser ske i forholdet mellem jøder og arabere er historisk. Og jeg tror, det er et tegn på de sidste tider.«

Den arabiske menighed i Nazaret har tidligere hjulpet deres jødiske naboer. For eksempel er det en fast tradition at hjælpe under de jødiske højtider. Under påsken i år, hvor coronakrisen var helt ny, og hvor mange var ramt økonomisk, valgte de at sende dobbelt så meget hjælp, som de plejer – også i form af måltider.

 

Opmærksomhed i landsdækkende medier

Det israelske medie Channel 12 har også fortalt om det gode samarbejde mellem de to nabobyer. Desværre har der ikke været fokus på det trosmæssige aspekt. Og det har ikke fremgået, at den store drivkraft hos den arabiske menighed er Jesu kærlighed.

Også andre i Nazaret har hjulpet til. For eksempel blev 800 af de evakuerede borgere fra Nof Hagalil indkvarteret på hoteller, hvor de fik mad og drikke. Og et indslag på Channel 12 viste, at hjælpen bliver taget imod med stor tak: »De tog imod os med åbne arme – og så midt i coronakrisen. Det kan man ikke tage for givet. De gav os mad og drikke – vi manglede intet,« lyder det fra en taknemlig borger.

Som nævnt var der 8 hjem i Nof Hagalil som blev udslettet af branden. Det ene tilhørte præsten i den messianske menighed »Spirit og Life«, som holder til i den jødiske by.

Heldigvis kom ingen personer til skade. Hverken i Nof Hagalil eller i andre af de omkringliggende byer, hvor der også var brande i sidste uge. Brandene er typisk startet i skovområder og har spredt sig. Nogle steder er der mistanke om, at brandene kan være påsat.